Opakowania
KlasaV-VIII:
Do sklepu przywieziono spirytus w 48 skrzynkach dwóch wielkości
W każdej większej skrzynce było po 40 butelek a w każdej mniejszej skrzynce było po 20
butelek .
Ile było większych a ile mniejszych skrzynek jeśli wszystkich butelek było
a) 1200
b) 960
c) 1920
p−ilość wszystkich butelek
x− ilość mniejszych skrzynek
48−x − ilość większych skrzynek
20*x+40*(48−x)=p
20x+1920−40x=p
−20x=p−1920
20x= 1920−p
a) p=1200
| | 1920−1200 | |
x= |
| =36−mniejszych |
| | 20 | |
48−36=12 większych
b) p=960
| | 1920−960 | |
x= |
| =48 mniejszych |
| | 20 | |
48−48=0 większych
c) p=1920
x=0 mniejszych
48−0=48 większych
Pytanie . czy należy założyc na początku ze x∊N bo to logiczne ?
20 wrz 16:26
chichi:
w matematyce nie przyjmujemy argumentów "bo to logiczne"
20 wrz 16:31
KlasaV-VIII:
Spokojnie
chichi 
Jeśli napisze D=N to czym różni sie to od tego że napisze x∊N jeśli x to ilośc skrzynek
mniejszych?
20 wrz 16:41
przewóz spirytusu: kieruje się własną logiką !
20 wrz 16:46
chichi:
tym, że niejasne jest co masz na myśli mówiąc D, zakres czego obejmuje D? tu pojawia się x,
pojawia się p, bóg wie o co ci chodzi. naturalnie piszemy x ∊ ℕ.
20 wrz 16:47
KlasaV-VIII:
Patrzyłem teraz do odpowiedzi i jest tak napisane
x−liczba mniejszych skrzynek
48−x liczba większych skrzynek
m− ogólna liczba butelek
| | 1920−m | |
20x+40(48−x)=m D=N x= |
| |
| | 20 | |
Chodzi mi o to że zakladam iz liczba mniejszych skrzynek musi być liczba naturalna
20 wrz 16:58