Rozmienianie monet
KlasaV-VIII:
Rozmieniono 25 zł na 20−groszówki i 50−groszówki
Ile było 20−groszówek i 50 groszówek jeśli wszystkich monet było
a−140
b) 125
c) 104
d) 100
e) 68
f) 50
g) 41
jeśli sobie oznaczę
k− liczba wszystkich monet k∊N
x− liczba 20−groszówek i x∊N to
liczba 50−groszówek jest równa k−x i (k−x)∊N tak musi być
0,2x+0,5(k−x)=25
2x+5(k−x)=250
2x+5k−5x=250
−3x=250−5k
3x= −250+5k= 5k−250
a) k=140
x=150 k−x= −10 nie należy do zbioru rozwiążan
b)k=125
| | 5*75 | |
x= |
| = 125 k−x=0 same 20−groszowki |
| | 3 | |
c) k=104
90szt 20 groszówek i 14 szt 50−groszówek
d) k=100
| | 5*50 | |
x= |
| = 83,33 nie nalezy do zbioru rozwiążań |
| | 3 | |
e) k=68
30 szt 20−groszówek i 38 szt 50 −groszówek
f) k=50
x=0 i k−x=50 to będa 50 groszówki
g) k=41
| | 5*(−9) | |
x= |
| <0 nie należy do zbioru rozwiązań |
| | 3 | |
ite:
Wiadomo, że k,x∊ℕ
+ i k>x. Trochę można szukanie skrócić:
| | 5(k−50) | |
Skoro otrzymujesz wynik x = |
| i on ma być liczbą naturalną dodatnią, to od razu |
| | 3 | |
można wykluczyć te liczby, które:
1/ są mniejsze lub równe 50 → dostaniesz wynik ujemny lub zero (a ma być dodatni)
2/ dla których (k−50) nie będzie wielokrotnością 3 → dostaniesz ułamek (a ma być l.naturalna)