Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych
urtyk: Witam,
mam problem z rozwiązywaniem takich zadań, wiem mniej więcej jak się je rozwiązuje ale czasami
mam problem gdzie powinien być minus.
Sin(765)=sin(360*2 + 45) = sin45
To rozumiem, patrzę ile razy wykonuje obrót o 360 stopni i dodaje pozostałą wartość.
Cos(−780)=cos(−360*2 − 60) = −cos(60)?
Mam problem z przykładami gdzie występuje minus.
Dodatkowo mam też drugi problem, poznałem takie zależności:
f[2k*90 ± α] = f(±α)
f[2k+1*90 ± α] = cf(±α)
Czy te zależności mają zastosowanie w tych przykładach? Mam problem z tym, kiedy powinienem
zamienić funkcję na jej kofunkcję.
Z góry dziękuję za pomoc.
26 wrz 22:32
chichi:
cos(−α) = −cos(α)
26 wrz 22:35
chichi:
tfu tam. miał być sinus, sin(−α)=sin(α)
26 wrz 22:37
wredulus_pospolitus:
cos(−780) =
+cos(780) <−−− ponieważ funkcja cosinus jest parzysta

( czyli f(x) = f(−x) )
sin(−780) =
−sin(780) <−−−− ponieważ funkcja sinus jest nieparzysta

( czyli f(x) = − f(−x) )
26 wrz 22:38
urtyk: Oczywiście nie dopisałem wszystkiego czego chciałem odnośnie zależności... Czy mam patrzeć ile
razy w danej funkcji mieści się 90 stopni i jeśli ta liczba jest nieparzysta to napisać jej
kofunkcje?
26 wrz 22:38
chichi:
nie współpracuje telefon... sin(−α) = −sin(α) gdyż sinus jest funkcją nieparzysta, tak samo jak
tangens i cotangens, natomiast cosinus jest funkcją parzysta, zatem cos(−α) = cos(α)
26 wrz 22:39
wredulus_pospolitus:
@chichi ... nie pij już dzisiaj
26 wrz 22:39
chichi:
@
wredulus ostatnie dni wakacji, daj się wyszaleć
26 wrz 22:39
b:
26 wrz 22:40
wredulus_pospolitus:
@chichi −−− dobrze ... ale żeby to było przedostatni raz
26 wrz 22:43