punkty
Krzysiek:

Zanim przejde do dalszych zadań to bardzo proszę o wytłumaczenie takiego problemu
Skoro mamy 3 punkty A ,B ,C to odległość między punktami odl(AB)= odl(BA) ,odl(BC)=odl(CB) i
odl(AC)=odl(CA)
To w takim razie dlaczego z tego że |BA|+|AC|>|BC| nie wynika że punkty A,B,C nie są
współliniowe ?
Zwłaszcza że jest (>) a nie (≥)
2 paź 15:33
. :
Nierówność ostra oznacza że te trzy punkty nie są wspoliniowe LUB są wspoliniowe ale punkt A
nie leży pomiędzy B i C
2 paź 15:37
. :
Równość będzie jedynie w styaucji wspoliniowosci i A leży pomiędzy B i C
2 paź 15:38
Krzysiek:
W odpowiedzi do zadania jest napisane że nie wynika bo nierówność zachodzi też gdy punkt C leży
między punktami A i B na prostej AB
Jak może zachodzić nierówność gdy punkty będą wtedy współliniowe bo leżą na jednej prostej?
2 paź 15:40
Krzysiek:
A możesz to rozpisać?
2 paź 15:42
wredulus_pospolitus:

czy długość
niebieskiego odcinka nie jest krótszy od SUMY długości tych dwóch
zielonych odcinków
2 paź 15:47
Krzysiek:
No jest
Zawsze wydawało mi się ze skoro leżą na jednej prostej to zachodzi jedna z trzech równości
Ale nie nierówność
Przyjmuje to do wiadomości .Dzięki .
2 paź 15:55
wredulus_pospolitus:
Tak −−− zachodzi JEDNA Z TRZECH równości.
Czyli zachodzi jedna równość ... a w pozostałych dwóch układach mamy NIERÓWNOŚCI

W tym przypadku (z rysunku 15:47) mamy :
1. |AB| + |BC| = |AC|
2. |AB| + |AC|
> |BC|
3. |BC| + |AC|
> |AB|
2 paź 16:23