Punkty
Krzysiek:

Dąne sa 4 niewspółliniowe punkty A,B,C,D takie że punkt C jest środkiem odcinka BD i |AC|=|BC|
Wykaż ze AD⊥AB
Robie rysunek i za cholere nie nie mi wyjść że są prostopadle
Chyba że robię zły rysunek
Punkt C musi leżec na symetralnj odcinka BD
7 paź 23:23
ite:
Środek odcinka to punkt, który do niego należy.
7 paź 23:41
sowa:

2α+2β=180
o
α+β=90
o= |∡BAD| to AD⊥ AB
7 paź 23:43
ite:
To, że cztery punkty są niewspółliniowe oznacza jedynie, że wszystkie cztery nie leżą na tej
samej prostej.
Ale któreś trzy mogą leżeć, a dwa leżą na pewno.
7 paź 23:45
Krzysiek:
Dobrze . W takim razie żle zrozumiałem bo pisali że są niewsołliniowe
Więc trzy punkty BCD będa wspołliniowe a punkt A będzie różny
To już jutro
Dziękuje
7 paź 23:46