doświadczenia wieloetapowe
spośród: spośród 8 kluczy wiszących na ścianie 2 pasują do zamka. wybieramy losowo klucz. jeśli nie uda
się nim otworzyć zamka, odkladamy go na bok i wybieramy następny również losowo itd. aż do
skutku. oblicz prawdopodobienstwo że najpóźniej w trzeciej próbie uda się otworzyć zamek
27 paź 18:07
b:

ΔΔ
28 wrz 14:32
:::::
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | | 5 | | 2 | | 9 | |
P(A)= |
| + |
| |
| + |
| |
| |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 7 | | 8 | | 7 | | 6 | | 14 | |
| | 6 | | 5 | | 4 | | 9 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| |
| |
| = |
| |
| | 8 | | 7 | | 6 | | 14 | |
28 wrz 15:28