Wyznaczyć granicę funkcji w zależności od parametru t.
andrew: Wyznaczyć granicę funkcji w zależności od parametru t.
sinn(t)
jak sie do tego zabrac?
7 paź 13:44
wredulus_pospolitus:
Bierzemy pod uwagę 6 sytuacji:
1. sin (t) = 0
2. sin (t) = 1
3. sin (t) = −1
4. sin (t) = c ; c ∊ (0;1)
5. sin (t) = c ; c ∊ (−1;0)
6. sin (t) ≠ c
I patrzymy jak będzie wyglądać granica dla każdego z tych przypadków
7 paź 14:04
andrew: dziękuję serdecznie, miłego dnia
7 paź 14:16
7 paź 14:42
wredulus_pospolitus:
| | n+5 | | tn−3 | | tn + 5t − (5t+3) | |
( |
| )−n−1 = ( |
| )n+1 = ( |
| )n+1 = |
| | tn−3 | | n+5 | | n+5 | |
a taka postać już coś więcej Ci sugeruje
7 paź 14:52
andrew: "coś" więcej tak, widzę że dla t=0, granica będzie wynosić 0
dla t<0 granica = −1?
dla t>0 granica = 1?
zrobione na chłopski rozum, więc pewnie źle
nie wiem też jakie przypadki rozpatrzyć
7 paź 15:11
wredulus_pospolitus:
uuuuu ... uuuuu ... nieee do końca
1. Dla t = 1 mamy 'granicę eulera' <−−− to pierwsze co trza zauważyć
2. Dla t = 0 zostało zauważone ... supcio
3. Dla t > 1 co będziemy mieli?
4. Dla t < −1 co będziemy mieli?
5. no i pozostają jeszcze: t = −1 ; t ∊ (−1 ; 0) oraz t∊ (0 ; 1)
7 paź 15:38