funk liniowa
abc: a)Slawek jest o 5 lat starszy od janka.10 lat temu slawek byl dwa razy starszy od janka.Ile lat
ma kazdy z chlopcow?
b)szesc lat temu basia byla o 25% mlodsza od ani. teraz ania i basia maja razem 33 lata.Ile lat
ma kazda z dziewczynek?
28 paź 16:35
abc: wynik to bedzie 15 i 20 lat?
28 paź 16:41
Eta:
a) x −−− obecny wiek Sławka
y= x−5 −−− obecny wiek Janka
10 lat temu: x−10 −−− wiek Sławka, x−15 −−− wiek Janka
i z treści zadania x−10=2(x−15) ⇒ x=......... to y= x−5=.......
28 paź 16:45