matematykaszkolna.pl
Przedstaw implikację (p → q) używając alternatywy i negacji jednego ze zdań p, q aleks: Przedstaw implikację (p → q) używając alternatywy i negacji jednego ze zdań p, q. Z góry dziękuję!
7 paź 18:56
Maciess: ¬p v q
7 paź 19:06
Maciess: Zastanawiam się dlaczego w ogole wrzuciles to zadanie? Czy rozumiesz o co Cie proszą? Generalnie tu było wprost napisane co trzeba zrobić. Czy wiesz dlaczego tak to powinno wyglądac?
7 paź 19:13
aleks: Nie do końca, rozumiem co znaczy Twój zapis, ale w jaki sposób jest to powiązane z tą implikacją?
7 paź 19:14
Maciess: Musze teraz wyjść i nie mam czasu tego wyjasniac (moze za pare godzin jak dalej będziesz mial pytania). Czyli u Ciebie problem jest z podstawowymi operacjami logicznymi. Oglądnij sobie jakis wyklad z podstaw logiki/rachunku zdan (tak zeby rozroniac alterantywe, koniunkcje i jakie symbole są uzywane). Naprawdę, bez tego dalej zginiesz emotka
7 paź 19:18
Krzysiek: Zdarza sie . Człowiek traci zdolność logicznego myślenia przynajmniej na jakiś czas kiedy jest zakochany albo się ożeni emotka Ja sobie bym tłumaczył tak Patrzę w tabelkę implikacji (wynikania p=0 q=0 p⇒q=1 p=0 q=1 p⇒q=1 p=1 q=1 p⇒q=1 p=1 q=0 p⇒q=0 −falsz Tak samo patrzę na tabelke alternatywy p=0 q=0 pvq=0 p=0 q=1 pvq=1 p=1 q=0 pvq=1 p=1 q=1 pvq=1 masz napisane konkretnie że alternatywa i masz zaprzeczyc zdanie p lub q Jeśli zdanie p=1 i zdanie q=1 to p⇒q=1 teraz patrzysz na aletrnatywe (masz podane to w zadaniu ) jeśli =p1 to zaprzeczenie zdania p ¬p=0 i q=1 Sprawdzasz czy jest prawdziwa ¬p=0 q=1 ¬pvq=1 tak można tą implikacje zapisac wezmy teraz p=0 q=1 p⇒q=1 prawdziwe zaprzeczmy zdanie q czyli ¬q=0 p=0 ¬ q=0 to alternatywa jest laszywa Teraz p=1 i q=1 dla implikacji p⇒q=1 Teraz zaprzecz zdanie p i sprawdz jaka jest alternatywa i potem tak samo zrób dla zdania q Na końcu sprawdz dla fałszywej implikacji Potem sobie bym sprawdził dla koniunkcji Miłej zabawy
7 paź 21:16
aleks: Dziękuję Wam bardzo, już zaczynam rozumieć temat. Dopiero teraz mam styczność z działem operacji logicznych, także nie jestem obeznany, ale chyba człowiek wszystkiego musi się najpierw nauczyćemotka
7 paź 21:33