matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
pochodna
kuba123:
Cześć, jak obliczyć pochodną z tej funkcji? byłbym wdzięczny jakby mi to ktoś rozpisał. Dziękuję
a
3
√
3
+ 16
√
3
f(a)=
2a
9 paź 13:41
Krzysiek:
(a
3
√
3
+16
√
3
)'= (
√
3
a
3
+16p[3})'= 3*
√
3
*a
2
(2a)'=2
f(x)
i stosujesz wzór (
)'
g(x)
9 paź 14:13
kuba123:
Dzięki!
9 paź 15:15