Dane są punkty A (-2,-5) , B(7,1) C(-2.3)
2137: Dane są punkty A (−2,−5) , B(7,1) C(−2.3) Wyznacz równania symetralnych dwóch dowolnych boków
trójkąta ABC i oblicz współrzędne punktu przecięcia się symetralnych boków tego trójkąta .
20 wrz 21:25
wredulus_pospolitus:
No i gdzie napotykasz na problem
20 wrz 21:26
KlasaV-VIII:
Możesz od razu napisać równanie symetralnej boku AC→
to równanie to y=−1
Teraz symetralna boku AB→
| | 1−(−2) | |
Współczynnik kierunkowy m prostej AB= |
| = |
| | 7−(−2) | |
Wspólczynnik kierunkowy m
1 symetralnej m
1*m=−1 to m
1=
Oblicz współrzedne S srodka odcinka AB
Równanie symetralnej boku AB
y−y
s= m
1(x−x
s)
y=m
1(x−x
s)+y
s
Rozwiązujesz uklad
{y=−1
{y=m
1(x−x
s)+y
s
i masz punkt przecięcia sie symetralnych
20 wrz 21:53