liczba 3-cyfrowa
KlasaV-VIII:
Przez jaka największa liczbę jest podzielna różnica dowolnej liczby trzycyfrowej i liczby
którą otrzymamy prze przestawienie cyfry setek z cyfra jedności
100z+10x+y −liczba 3−cyfrowa
100y+10x+z −liczba 3 −cyfrowa w której przestawiono cyfry setek z cyfrą jedności
100z+10x+y−(100y+10x+z)= 99z−99y=99(z−y)
Jest podzielna przez 99
Czy tak może byc ?
20 wrz 15:44
ite:
Trochę dziwnie sformułowane pytanie, tak mi się wydaje (?).
Jeśli z=y, to różnica jest podzielna przez dowolnie dużą liczbę.
20 wrz 15:58
ite:
Skoro różnica wynosi 99(z−y), a z,y∊ℕ, to jest podzielna przez co najmniej 99.
20 wrz 16:02
ite:
OK, już widzę, że chodzi o każdą liczbę trzycyfrową.
20 wrz 16:09
KlasaV-VIII:
Dzień dobry

Tak dowolną
W książce jest to troche inaczej rozwiązane
100x+10y+z−(100+10x+10y+x)=99(x−z)
Troche jest inaczej niz moje oznaczenie ale zastanawiam sie skąd te same 100 w nawiasie
20 wrz 16:33
KlasaV-VIII:
Tak ma być
100x+10y+z−(100+10z+10y+x)=99(x−z)
20 wrz 16:37
ite:
Można sprawdzić dla jakiejkolwiek liczby np. 791, czy ten zapis z setką (100+10z+10y+x) da jej
przestawienie.
20 wrz 16:45
KlasaV-VIII:
Dobrze
20 wrz 17:02