wyznacz równanie osi symetrii paraboli oraz współrzędne jej wierzchołka.
marysia: a) y=x(x−6)
b)y=1/2(x+6)(x−2)
c)y=(2x+1)(2x−3)
Janek191:
a) y = x*( x − 6)
czyli x
1 = 0, x
2 = 6
| | x1 + x2 | | 0 + 6 | |
p = |
| = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
Równanie osi symetrii paraboli ma postać : x = p
czyli x = 3
============
q = f(p) = 3*(3 − 6) = 3*( −3) = − 9
więc
W = ( p; q ) = ( 3; − 9 )
==================
b)
y =
12 ( x + 6)*(x − 2)
więc x
1 = − 6, x
2 = 2
| | − 6 + 2 | |
p = U{x1 + x2){2} = |
| = − 2 |
| | 2 | |
Równanie osi symetrii : x = − 2
=========================
q = f(p) =
12*( − 2 + 6)*( − 2 − 2) =
12*4*( −4) = − 8
więc
W = ( − 2; − 8)
============
y = f(x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
Inny sposób :
y = (2x + 1)*(2 x − 3) = 4 x
2 − 6 x + 2 x − 3 = 4 x
2 − 4 x − 3
a = 4, b = − 4, c = − 3
Równanie osi symetrii : x =
12
============================
Δ = b
2 − 4a*c = ( −4)
2 − 4*4*(−3) = 16 + 48 = 64
| | − Δ | | − 64 | |
q = |
| = |
| = − 4 |
| | 4 a | | 16 | |
================
Drugi sposób:
y = (2 x + 1)*( 2 x − 3) = 2*( x + 0,5)*2*(x − 1,5) = 4*( x + 0,5)*( x − 1,5)
więc
x
1 = − 0,5 x
2 = 1,5
| | −0,5 + 1,5 | | 1 | |
p = |
| = |
| = 0,5 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Równanie osi symetrii : x = |
| |
| | 2 | |
============================
q = f(p) = f( 0,5 ) = 4*( 0,5 + 0,5)*( 0,5 − 1,5) = 4*1*(−1) = − 4
=================