matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trójkąt prostokątny
Krzysiek:
W trójkącie prostokątnym o danym mniejszym kącie ostrym α wyznaczyć kąt pomiędzy dwusieczną kąta prostego a wysokością poprowasdzoną z wierzchołka kąta prostego ∡|CEA| =180
o
−(45
o
+α)= 135
o
−α ∡|DEC|= 180
o
−(135
o
−α)=45
o
+α ∡|DCE|=90
o
−(45
o
+α)=45
o
−α
7 paź 08:36