prosze o wskazowki
zad: .Samolot leci z miasta A do miasta B, połozonego na wschód od A w odległosci s. Predkosc
samolotu w powietrzu wynosi v1. Oblicz czas przelotu: t1 – w bezwietrzna pogode, t2 – gdy
na całej trasie wieje południowy wiatr o predkosci v2
6 mar 11:57
szczypek90: t1=v1 *s
t2:
sprawa jest skomplikowana bo wiatr wieje pod katem prostym do kierunku lotu
wiadomo wiec ze predkosc wypadkowa musi byc w kierunku prostopadlym do kier wiatru
jedyna predkosc "ktorej kierunkiem mozemy sterowac" jest predkosc samolotu wzgledem wiatru
wiec te 3 predkosci utworza nam trojkat prostokatny opisany rownaniem:
v2+v22=v12
wiec nasze v wypadkowe to v=√v12 − v22
t2=v*s
6 mar 12:38
zad: Z helikoptera wznoszącego się z przyspieszeniem a=1 m/s2 na wysokośćH=450m wypada lampa
naftowa. Znaleźć szybkość końcową i czas spadku na ziemię.
6 mar 13:10
Nauczyciel: kurwa ty chamie jeden, jakie kurwa t=s*v
9 paź 09:57