W ostrokątnym trójkącie ABC wysokości przecinają się w punkcie P
Mając dane kąt |BAP|=α i kąt |ABP|=β oblicz miary kątów trójkata ABC
W trójkącie APB miara ∡|APB|=δ= 180o−(α+β)
Stąd miara kąta |EPD| wynosi także 180o−(α+β) jako kąty wierzchołkowe
∡|ECD|=360o−[2*90o−180−(α+β)]=α+β
W trójkącie ACD ∡|CAD|= 90o−(α+β)=90o−α−β
∡|CAB|=90o−α−β+α= 90o−β
W trójkącie CEB ∡|EBC|=90o−(α+β)
∡|ABC|=90o−(α+β)+β= 90o−α
Kąty trójkata ABC maja miare (α+β) , 90o−α, 90o−β
Może trochę dłużęj ale sobie tak rozumuję .
dzięki