Woda płynąca z kranów: A, B i C może napełnić basen w ciągu 6 godzin.
julkaxvx1: Woda płynąca z kranów: A, B i C może napełnić basen w ciągu 6 godzin. Woda płynąca tylko z
kranu A napełnia w ciągu godziny 1/12 basenu, a tylko z kranu B 1/15 basenu. Ile czasu
trwałoby napełnianie basenu wodą płynącą tylko z kranu C?
Myślałam, że zrobiłam je dobrze, bo zrobiłam to w taki sposób:
A B C
sprowadzić do wspólnego mianownika:
| | 54 | |
Czyli te dwa krany w ciągu 6h napełniły basen w |
| , zatem kran C napełnia ten basen w |
| | 60 | |
| | 6 | | 1 | |
|
| , skoro w ciągu 6 godzin napełni basen tylko w |
| , to do napełnienia basenu |
| | 60 | | 10 | |
potrzebuje 60 godzin, i takie odpowiedzi też widziałam na internecie, ale z tyłu książki
poprawna odpowiedź to 6h 40min. Skąd się to wzięło
19 wrz 08:44
ABC: wszystkie trzy krany muszą w ciągu godziny napełnić 1/6 basenu pracując razem
1/6−1/12−1/15=10/60−5/60−4/60=1/60 taka część przypada na kran C
a nawet na chłopski rozum, skoro C miałby sam napełnić w 6h 40 min , to po 6h już byłby prawie
pełny basen,
a kran A przez ten czas dodaje pół basenu , to już by się przelało
jaki to podręcznik?
19 wrz 09:09
julkaxvx1: Ale mój sposób rozwiązania też jest dobry? Odpowiedź wychodzi nam taka sama.
Ten podręcznik to Matematyka 1 Nowa era Zakres podstawowy i rozszerzony 2019, tą odpowiedź z
tyłu sprawdzałam kilka razy, czy na pewno na dobre zadanie patrzę, ale no jak byk jest 6h 40
min. Może po prostu błąd w podręczniku?
19 wrz 09:16
Fałszywy 6-latek: twój sposób jest ok , w którym rozdziale podręcznika nowej ery jest to zadanie?mam wersję
elektroniczną dla nauczyciela to sprawdzę jak w niej jest rozwiązane
19 wrz 10:32
julkaxvx1: 1.2 Liczby całkowite. Liczby wymierne, zadanie 9
19 wrz 11:23
. :
Rozwiązanie 6h 40min pasuje do pytania: ile czasu trwało by napełnienie basenu używając jedynie
kranu A i B.
| | 60 | |
Bo wtedy mamy |
| *360min = 400min = 6h 40min |
| | 54 | |
19 wrz 12:12
ABC z roboty: sprawdziłem i w książce dla nauczyciela jest odpowiedź 60 godzin , nawet mogę ci screena
wrzucić ale z domu wieczorem
19 wrz 13:51
kranik:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| / *60x |
| 12 | | 15 | | x | | 6 | |
5x+4x+60=10x
x= 60 h
i po ptokach
19 wrz 18:48
19 wrz 20:59
julkaxvx1: ABC masz może taki pdf z podręcznikiem do poziomu rozszerzonego do 3 klasy?
22 wrz 14:05
ABC: mam , ale jest podzielony na rozdziały , każdy pdf to jeden rozdział, który cię interesuje ?
22 wrz 14:38
julkaxvx1: funkcje trygonometryczne, ciągi i rachunek pochodnych
byłabym bardzo bardzo wdzięczna
22 wrz 14:56
22 wrz 15:07
julkaxvx1: super, dziękuję bardzo
22 wrz 15:16
Mila:
Jeśli julka ściągnie plik to mogę usunąć wasze wpisy
22 wrz 21:41
. : Albo po prostu napisze maila na którego wyślesz jej link
22 wrz 22:41
kerajs:
Skoro w 60 godzin kran A napełnia 5 basenów, kran B napełnia 4 baseny, a wspólnie A, B i C
napełniają 10 basenów, to kran C napełni tylko 1 basen.
25 wrz 11:12
Min. Edukacji: @ Milka
Usuń wszystko
25 wrz 15:16
ite:
Coś tak zabawnego jest w pracy (i cierpliwości) moderatorów ?
Czegoś nie zauważyłam?
25 wrz 15:55