Ksiązka -strony
KlasaV-VIII:
Numer ostatniej strony książki wynosi 710
Ile trzeba cyfr dla numeracji wszystkich stronic?
Pierwsze 10 stron potrzeba 9+2 cyfry = 11 cyfr
Następne 90 stron potrzeba 90*2+1=181 cyfr bo strona 100 ma 3 cyfry
Następne 610 stron ma 610*3= 1830 cyfr
W sunie potrzeba 11+181+1830= 2022 cyfry
21 wrz 01:38
. :
II sposób:
Każda strona potrzebuje cyfrę jedności: 710
Dziewiec z nich nie potrzebuje cyfry dzieaiatek: 710 − 9
99 z nich nie potrzebuje cyfry setek: 710 − 99
Co nam daje: 3*710 − 9 − 99 = 2130 − 9 − 99 = 2022
21 wrz 07:03
KlasaV-VIII:
Dziękuje
21 wrz 08:34