Suma liczb
KlasaV-VIII:
Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 7
Jaka to jest liczba jeśli suma tej liczby i liczby o przestawionych cyfrach jest równa
a) 85 b) 77
c) przez jaka największa liczbę jest podzielna suma dowolnej liczby dwucyfrowej i liczby którą
z niej otrzymujemy przez przestawienie cyfr ?
Moze c)
10x+y+10y+x= 11x+11y=11(x+y)
Suma ta jest podzielna przez 11
Suma cyfr liczby dwucyfrowej
x+y=7 gdzie x−cyfra dziesiątek i y− cyfra jedności to y=7−x
Liczba dwucyfrowa ma postać
10x+y+10y+x= 10x+7−x+10(7−x)+x=77 ≠85 sprzeczność (nie ma takiej liczby
b) 10x+7−x+10(7−x)+x=77=77
Liczby te to 16,61,25,52, 34 i 43
20 wrz 13:10
Mila:
10x+y− dana liczba dwucyfrowa
x+y=7, y=7−x
x∊{1,2,3,4,5,6,7}
a) 11x+11y=85 brak rozwiązań, jak napisałeś
b) 11x+77−11x=77 i dalej jak napisałeś, oprócz jednej liczby
x=1 to y=6 liczby : 16,61 ( druga liczba dla spr. warunku)
x=2 to y=5 liczby : 25 , 52
x=3 to y=4 liczby: 34, 43
x=4 to y=3 liczby : 43, 34
x=5 to y=2 liczby: 52, 25
x=6 to y=1 61,16
x=7 to y=0 liczby : 70 ,7
Jaka to liczba?
20 wrz 15:16
KlasaV-VIII:
Dzień dobry
Milu 
Też się zastanawiałem nad 70 ale sprawdziłem w odpowiedzi do zadania i tam nie ma tej liczby
Chociaż moim zdaniem powinna tez wchodzić do zbioru rozwiązań , Liczba 07 to wiadomo odpada
20 wrz 15:27
Mila:
1)
Liczba 07 odpada jako dana liczba dwucyfrowa, ale nie jest powiedziane,
że przestawiona liczba ma być dwucyfrowa.
2)
Wczoraj chciałam Ci podać rozwiązanie zadania z trapezem,
ale nacisnęłam nie ten nawias co potrzeba
i usunęłam wpis. Przepraszam, jeśli wiesz o co chodzi i potrzebujesz jeszcze rozwiązania,
to wpisz .

Pozdrawiam.
20 wrz 16:02