matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Suma trzech liczb
KlasaV-VIII:
Znajdz takie 3 liczby żeby ich suma wyniosła 45 i aby pierwsza liczba stanowiła 0,4 drugiej , a
5
druga
trzeciej
8
x+y+z=45
4
x=
y
10
5
y=
z
8
4
5
20
1
x=
*
z =
z=
z
10
8
80
4
x+y+z=45
1
5
z+
z+z=45
4
8
7
1
z=45
8
z=24
5
5
y=
*z=
*24=15
8
8
4
4
x=
*y=
*15=6
10
10
6+15+24=45
20 wrz 23:07
kl.1:
0,4x+x+1,6x=45 x=15 szukane liczby : 6,15,24
20 wrz 23:14
KlasaV-VIII:
A w ten sposób . OK
20 wrz 23:21
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick