W trójkącie ABC wysokość BD względem boku AC i wysokość CE względem boku AB są równe
Udowodnić ze trójkąt ABC jest równoramienny
Założenie
dany trójkąt ABC i BD=CE
Teza:
Trójkąt ABC jest równoramienny
Dowód :
Z założenia EC=BD
Kąty ADB i AEC maja miare po 90o
Kat α jest wspólny dla obu trójkątów
Stąd ΔAEC≡ ΔADB
Z przystawania tego wynika że AE=AD i AC=AB gdyż są to przeciwprostokątne tych trójkątów
Stąd wynika ze trójkąt ABC jest równoramienny
| |AC|*|BD| | |AB|*|CE| | ||
= PΔAB = | |||
| 2 | 2 |
| |AC|*|BD| | |AB|*|CE| | ||
= PΔAB = | |||
| 2 | 2 |
Przerabiam teraz sobie przystawanie trójkątów i bedę miał trochę zadań z tego
Następna lekcja to dwie proste przecięte sieczną i związane z tym kąty