stereometria ostrosłup czworokątny podstawa trapez
erzi: podstawą ostrosłupa czworokątnego jest trapez równoramienny.
Podstawy o długości 2a i a oraz ramiona o dług a
Wszystkie krawędzie boczne osrosłupa maja długość b, Oblicz cos kąta nachylenia krawędzi
bocznych
do płaszczyzny podstawy
26 wrz 21:48
wredulus_pospolitus:

Jaki masz pomysł na wyznaczenie 'x'
26 wrz 22:00
erzi: nie bardzo wiem, widze trókaty równoramienne
26 wrz 22:04
wredulus_pospolitus:
A wolisz metodę 'na chama' czy 'na cwaniaka'
26 wrz 22:06
erzi: moge spróbować obu
26 wrz 22:09
em:
26 wrz 22:13
wredulus_pospolitus:

to zacznę od opisania metody 'na chama' która jest metodą 'okrutniejszą' dla ucznia

Ale
bardziej 'łopatologiczną'
najpierw wyznaczamy wysokość trapezu:
h
2 + (a/2)
2 = a
2 −−−> h
2 =

−−−> h =

a następnie rozwiązujemy układ równań z dwiema niewiadomymi ('h
1' i 'x'):
x
2 = h
12 + (a/2)
2
x
2 = (h−h
1)
2 + a
2
26 wrz 22:14
wredulus_pospolitus:
@em −−− co to za podpowiadanie
26 wrz 22:15
erzi: widzę trójkaty równoboczne , przekątna trapezu to 2 wysokości czyli a√3
26 wrz 22:18
erzi: czy h=a√3/2
26 wrz 22:23
erzi: h1=3a√3/6
26 wrz 22:30
erzi: nie wiem jak teraz liczyć cos tych kątó nachylenia
26 wrz 22:31
wredulus_pospolitus:
h
1 źle Ci wyszedł
26 wrz 22:40
wredulus_pospolitus:
winno Ci wyjść h1 = h = a√3/2
26 wrz 22:41
em:
26 wrz 22:41
erzi: ok, ale co dalej jak liczyć te cos
26 wrz 22:50
erzi: dzięki za dotychczasową pomoc.
na razie sobie nie poradziłem
26 wrz 23:04
KlasaV-VIII:
Dobry wieczór
A ja mam takie pytanko
Jak zrobic do zadania rysunek . Tzn jak narysowac taki ostrosłup
O podstawie trójkątnej ,kwadratowej ,pięciokątnej i sześciokątnej wiem jak
Ale moga byc własnie tak jak tutaj trapez równoramienny , równoległobok ,romb
26 wrz 23:34
wredulus_pospolitus:
tak samo jak każdy inny czworokąt −−− tY i tak rysujesz ostrosłup 'z perseptywy', więc i tu
będzie jakaś 'perspektywa' z której ten trapez nie będzie wyglądał na trapez równoramienny
(tak jak kwadrat w podstawie nie wygląda na kwadrat)
27 wrz 08:42
wredulus_pospolitus:

chociaż nawet to narysować bo można narysować 'od przodu'
27 wrz 08:45
KlasaV-VIII:
Witam

Dobrze . Dzięki
27 wrz 10:02