Algorytm - definicja matematyczna
louis: Ktoś może mi powiedzieć o co chodzi dokładnie w tym stwierdzeniu matematycznej definicji
algorytmu?
"Jest to reguła przekształcania wyrażeń matematycznych przez powtarzanie tych samych działań na
kolejno otrzymanych wynikach działań poprzednich"
9 paź 20:13
. :
W każdym kolejnym kroku robisz to samo działanie to wcześniej.
a = 0
a = a + 1
Wiec w kolejnych krokach bedzie:
a = 1, a = 2, a = 3, a = 4 itd.
9 paź 20:16
louis: można powiedzieć, że to taki ciąg kolejnych czynności? Taka troche rekurencja?
9 paź 21:28
wredulus_pospolitus:
To jest DOKŁADNIE rekurencja

Tyle że ciąg rekurencyjny jest bardziej rozbudowanym pojęciem niż pętla którą właśnie
zaprezentowałem.
I szczerze mówiąc, nie wiem czy o to Ci konkretnie chodziło, ale podejrzewam że właśnie to
miało opisywać zdanie które cytujesz.
9 paź 21:33
louis : Tak, tak o to chodziło. Chciałem się tylko upewnić. Dziękuję bardzo.
9 paź 22:39