Funkcje trygo
Martyna : Kąt α jest rozwarty oraz sinα=7/25. Oblicz wartość wyrażenia:
28 wrz 12:46
. :
Z jedynki trygonometryczne wyznaczasz cosinusa.
Pamiętaj o tym że jest to kat rozwarty.
Reszta już z gorki
28 wrz 12:51
Emeryt 6-latek :
Wiadomo z treści ze kąt α jest rozwarty więc sinα nie może równać się 0
Czy pomimo tego należy napisać na początku ze sinα≠0?
28 wrz 14:19
. : Po co skoro znasz jego wartość?
28 wrz 14:31
Emeryt 6-latek :
Dobrze
Mając sinα Martyno możesz to policzyc tak
| | sinα | |
(−√1−sin2α+ |
| )/sinα |
| | −√1−sin2α | |
28 wrz 15:07
wredulus_pospolitus:
Po cholerę sobie utrudniać życie?
Wyznaczy cosα z tego ma tgα , podstawia i gotowe
nie musi wcześniej się zastanawiać nad tym jak przekształcić ten ułamek tak aby występował
tylko sinα
28 wrz 15:09
Martyna: Policzyłam i wyszła mi piekielna liczba −751168 . Do tego wzięłam − liczbę z tego
cosinusa, bo kat jest tozwarty
28 wrz 16:54
. :
Pokaż swoje obliczenia bo wygląda to nie za ciekawie
28 wrz 17:49
Mila:
| | 24 | | 7 | | 25 | | 24 | | 25 | | 751 | |
w=− |
| +(− |
| * |
| )=− |
| − |
| =− |
| |
| | 7 | | 24 | | 7 | | 7 | | 24 | | 168 | |
28 wrz 18:49