matematykaszkolna.pl
Środkowa w trójkącie KlasaV-VIII: rysunek Mamy trójkąt ABC |CD=h wysokość trójkąta |CE|=mc środkowa trójkata poprowadzona z punktu C na bok AB |AE|=|EB|=a |BC|=b |AC|=c Środkowa dzieli nam trójkąt ABC na dwa trójkąty o równych polach. PΔAEC=PΔEBC h− wspólna wysokość dla obu trójkątów Możemy więc zapisać że PΔAEC= 0,5a*h PΔEBC= 0,5a*h stąd PΔAEC=PΔEBC Mozemy też zapisać że PΔAEC= 0,5a*c*sinα PΔEBC= 0,5a*b*sinβ Jak to wykazac że te pola są równe?
27 wrz 23:56
KlasaV-VIII: Dobrze już widzę Nie te boki wziąlem ∡|AEC|=β to ∡|CEB=180o−β PΔAEC= 0.5*a*m*sinβ PΔCEB= 0,5a*m*sin(180o−β)= 0,5a*m*sinβ Stąd PΔAEC=PΔCEB
28 wrz 00:13
Antek: Mylący jest Twój nick. Zapewne tylko dla mnie, a może nie? Bo dzielisz się rozwiązaniami ciekawych zadań, niektóre z nich konsultujesz, ale wiele z nich wybiega poza poziom klas V−VIII. Jasne, że nic mi do tego, więc mnie nie ochrzaniaj, tylko podumaj nad tym. Pozdrawiam emotka
28 wrz 00:26
KlasaV-VIII: Również pozdrawiamemotka Ja niedawno napisałem że wracam do podstawówki Tak naprawdę to ze mną jest inny problem ale to nie miejsce i czas żeby o tym pisać. Nick mogę oczywiście zmienić np na emeryt emotka
28 wrz 00:42
Antek: Tak, Emeryt to byłby strzał w 10−tkę, ale inny także emotka Swoją drogą podziwiam Twoją pasję do matematyki, to ogromne zaangażowanie, które widać gołym okiem. Ale że tu wchodzi sporo uczniów, to apriori oni ominą Twoje ciekawe zadania, np. maturzyści, a wielka szkoda, bo mogą się od Ciebie sporo nauczyć. Pozdrawiam serdecznie emotka
28 wrz 00:46
KlasaV-VIII: Teraz akuratnie powtarzam geometrię więc pewnie będę dużo dopytywał Od stycznia już jestem na emeryturze emotka
28 wrz 00:50
Antek: emotka Dobrej nocy życzę.
28 wrz 00:55
KlasaV-VIII: Dobranoc emotka
28 wrz 00:58
Antek: Jak Pan zmieni nick, to uprzejmie proszę napisać go tymczasowo obok nicka Klasa V−VIII, żebyśmy się poczuli doinformowani emotka emotka emotka
28 wrz 01:04