wzór ogólny
frycek: mam wyrazy początkowe:
a1 = 1
a2 = 2
a3 = 5
a4 = 14
a5 = 40
szukam wzoru ogólnego. Na razie wiem tylko tyle:
an = an−1 + an−2. Próbowałem już z wieloma liczbami ale jak dla jednego zadziała to dla
drugiego się pierdoli.Mam np. wyraz a3=5. Napisałem:
a3 = a3−1+a3−2
a3 = a2+a1
a3 = 2 + 1 = 3
czyli nie może być bo musze mieć 5 czyli pozostaje tylko 2 no to wzór ogólny to by było an =
an−1+an−2+2? No to zobaczmy dalej?
a4 = a3 + a2 +2
a4 = 5 + 2 + 2 = 9
czyli już nie działa, a mnie szlag trafia. Jak to dziadostwo ogarnąć? Ma ktoś pomysł?
27 wrz 19:25
wredulus_pospolitus:
To co podałeś TO NIE JEST WZÓR OGÓLNY.
Jaka jest DOKŁADNIE treść zadania
27 wrz 19:55
27 wrz 20:09
wredulus_pospolitus:
A widziałeś jaki ja tam wzór zaproponowałem

Oraz wyjaśnienie w jaki sposób do niego
doszedłem

Mało tego −−− rysunek (w porównaniu z samymi suchymi liczbami) po pierwsze ułatwia wpadnięcie
na rozwiązanie, po drugie eliminuje wiele innych przypadków które mogłyby być rozpatrywane.
Tak więc −−− proszę o oryginalną treść zadania, a nie Twoją interpretację
27 wrz 20:17
wredulus_pospolitus:
AAA ... to jest oryginalna treść

Okey
No i zajęło mi to (po zauważeniu że to ogrodzenie różni się od tego co wtedy było podane), całe
30 sekund aby wpaść na pomysł jaki to może być wzór
27 wrz 20:18
frycek:

Ja to trochę inaczej chciałem zrobić. Te poszczególne etapy potraktować jako wyrazy początkowe.
Zapisać sobie to tak:
n a
n
1 1
2 2
3 5
4 14
5 40
Dlaczego tak? Policzyłem ilość prętów w każdym etapie budowy. W pierwszym jest 1 pręt, w drugim
2, w trzecim 5, w czwartym 14, a w piątym 40 i na tej podstawie znaleźć wzór ogólny. Czyli np.
jak obliczyć a5, które w tym przypadku równa się 40 za pomocą a4, które równa się 14 i a3,
które równa się 5. I tak z każdym wyrazem.
27 wrz 20:20
frycek: Ja ci przedstawiłem swoją interpretacje na rozwiązanie tego zadania, którą podałem wyżej.
27 wrz 20:22
wredulus_pospolitus:
chodzi oto ... że na suchych liczbach nie masz wszystkich informacji, które przekazują Ci
rysunki ... z tego powodu:
1. utrudniasz sobie zadanie
2. zwiększasz szansę na to, że dojdziesz do jakiegoś wyniku który dla liczb może i będzie miał
sens, ale dla rysunku z pewnością sensu nie będzie miał
27 wrz 20:22
frycek: Bo tamto, które widziałem też można rozwiązać w taki sposób, który podałem. I uzyskałem wzór
taki jaki tobie wyszedł robiąc to w taki sposób jak wyżej. Tylko dlaczego tutaj nie działa?
27 wrz 20:24
wredulus_pospolitus:
Ważna jest zarówno ilość prętów 'grubych' i 'cienkich' jak i ich ułożenie ... ile prętów
'cienkich' jest pomiędzy 'grubymi'.
Jeszcze raz odsyłam do tamtego zadania z prętami i mojej wypowiedzi w jaki sposób wpadłem na
rozwiązanie.
Spróbuj to zastosować tutaj.
27 wrz 20:24
frycek: Dobra spróbuje. W razie czego będę pisał. Na razie dzięki za pomoc.
27 wrz 20:29
wredulus_pospolitus:
dobra ... zajęło mi to trochę dłużej niż te 30 sekund (początkowo źle spojrzałem na rysunek).
Mam jakieś tam rozwiązanie, które pasuje ... ale czy na pewno pasuje ... któż to wie, bo
'stworzenie płotu' nie jest tak intuicyjne i jednoznaczne jak w poprzednim tego typu zadaniu.
27 wrz 20:43
frycek: No właśnie i gdzie tu jest pies pogrzebany?
27 wrz 21:17
wredulus_pospolitus:
i taka jedna mała uwaga −−− trudno, żeby Ci coś wyszło z przedstawienia liczbowego skoro a
5 =
4
1 a nie 40

I jak tam ... coś Ci się udało wykombinować
27 wrz 21:30
frycek: nie jeszcze kombinuje. Analizowałem to co rozpisałeś w poprzednim zadaniu, i nawet idzie się w
tym połapać ale tutaj już nie jest to takie proste.
27 wrz 21:37
frycek: Nie wiem czy dobrze kombinuje jakby co to wal. Staram się kombinaować w podobny sposób jak ty
przy poprzednim zadaniu. Mianowicie. W x3 czyli w trzecim etapie budowy mamy 4 cienkie pręty
lecz w x2 są tylko 2 więc ich liczba się podwoiła więc biore 2 razy x2 i dorzucam x1 tylko z
kolei w 4 etapie czyli w x4 liczba tych grubych mi się podwaja.
27 wrz 21:52
frycek: więc na początku bym napisał:
an = 2an−1 ... tu za chwile koljena część
27 wrz 21:55
frycek: dlaczego 2an−1? No bo w x3 mam 4 te cienki ale w x2 mam 2 więc wystarczy jak dorzuce te 2 i
mam 4. Jak miałbym w całości to napisać to bym wziął tak:
an = 2an−1 + an−2(bo na początku w x3 mam tylko jednego grubasa) i + 1 bo w x3 mam
jednego grubasa ale w x4 są dwa więc dorzucam jeszcze jeden. Nie wiem czy to dobry wzór:
an = 2a{n−1} + an−2 + 1
27 wrz 22:00
wredulus_pospolitus:
pytanie − wskazówka : zwróć uwagę na liczbę 'grubasów' w a5 i jak to się ma z ilościami
'grubasów' w a3 i a4
27 wrz 22:05
frycek: jest 7 grubasów w a5 w a4 2, a w a3 1.
27 wrz 22:19
frycek: w a5 tych cienkich prętów między grubasami jest (6,4,6,6,4,6)
27 wrz 22:23
frycek: bo staram sie coś podobnego wykombinować do tego co napisałeś tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/417764.html
widze, że x3 składa sie z 4 'cieniasów' i jednego 'grubasa'. W x2 są tylko 2 grubasy więc
do x3 też musze dołożyć 2 żeby było 4 no i dorzucam 1 cieniasa
27 wrz 22:32
Rrg: Jak to jak ma się ilość grubasów z a5 do grubasów z a4 i a3? W a3 jest jeden w a4 też dochodzi
jeszcze jeden grubas a w a5 liczba cieniasów jest różna pomiędzy grubasami. W każdym etapie
od x3 do x5 zmienia się liczba cieniasów w zależności od ilości grubasów bo inaczej już tego
nie rozumiem.
27 wrz 22:52
frycek : Tak mnie dobija to zadanie, że aż Nick mi się zmienił.
27 wrz 22:53
. :
Wskazowka do wskazówki − − − ile musiałbyś wziąć a
3 a ile a
4 aby zgodziła się ilość
'grubasow' w a
5
Jakie są możliwości

Zacznij od tego
27 wrz 23:12
frycek : Jeśli grubasów w a5 jest 7, a w a3 jest 1 no to możliwe kombinacje wg mnie to
1+6
1+5+1
1+2+4
A w a4 są 2 grubasy no to może być
2+4+1
2+3+2
2+2+3
Nie bardzo wiem czy to o to chodzi? A można brać te grubasy jednocześnie z a3 i a4 bo mi
przyszło tak do głowy ale nie wiem. Tylko taka sugestia.
27 wrz 23:26
. :
Chodzi oto że masz takie możliwości
7a3 + 0a4
5a3 + 1a4
3a3 + 2a4
1a3 + 3a4
Ttlko takie kombinacje dadzą odpowiednią (równa 7) ilość 'grubasów'
To już zawezilo do 4 możliwości 'rdzen' wzoru którego szukasz
28 wrz 00:51
frycek : W porządku. A w takim razie można już przechodzić do pisania wzoru czy czegoś jeszcze brakuje?
28 wrz 07:31
. :
Człowieku − czemu mi zadajesz pytanie skoro sam możesz sobie odpowiedzieć na to pytanie?
Masz czterech 'podejrzanych' sprawdź co się biedzie działo z 'cienkimi pretami' w każdym
przypadku i co się będzie działo z pretami ogólnie także dla innych etapów (czyli stworzenie
a3 i a4)
28 wrz 07:59
. :
Jeszcze jedna sprawa − obserwując tylko i wyłącznie jak wyglądaja a3, a4 a jak wygląda a5
można domyślić się czy będziemy musieli doda, odjąć czy nic nie robić w sprawie pojedynczych
prętów oraz podejrzewasz o jakiej ilości mówimy.
28 wrz 08:03
frycek: @. : a jakbyś zrobił przykład jak to zrobić. Może łatwiej będzie.
28 wrz 10:35
wredulus_pospolitus: analogicznie do tego co wtedy robiłem

niestety 'spostrzegawczości i umiejętności kombinowania' Ciebie nie nauczę
28 wrz 10:49
frycek : Na przykład ten pierwszy przykład z brzegu co napisałeś
7a3+0a4=7×1 bo mam jednego grubasa w a3 + 0×2 bo są dwa grubasy w a4 co daje nam 7 grubasów
w a5. I co dalej?
28 wrz 10:51
frycek : Wredulusie: to na pewno się zgadza lecz problem polega na tym że ty czy @. : rozwiązaliście
pewnie setki takich zadań. A ja nie rozwiązuje tego na codzień. Raczej sporadycznie. Dlatego
to co do mnie tu piszecie wydaje mi się czarną magią. Ale myślę że nie powinienem mieć
problemu że zrozumieniem. W końcu nie bez powodu znalazłem to forum
28 wrz 10:59
wredulus_pospolitus:
"." to także 'mła' tyle że z komórki

Więc jeszcze raz:
1. Obserwujemy ile 'grubasów' mamy w a
5
2. Na postawie tego, typujemy 4 przypadki z kombinacji x*a
3 + y*a
4 tak aby ilość 'grubasów'
się zgadzała
3. Teraz patrzymy jak będą wyglądały 'cienkie' szczebla (ich ilość) pomiędzy 'grubasami' gdy
każdego z danego przypadku
4. Odrzucamy te przypadki z których nie możemy uzyskać odpowiedniej sekwencji 'cieniasów'
pomiędzy 'grubasami'
To Ty musisz kombinować, to że ja Ci dam gotowe rozwiązanie w niczym Ci nie pomoże −
analogicznego zadania nie będziesz w stanie zrobić.
Zanim tego sobie w główce nie ułożysz, to nawet jak Ci wyjaśnię w jaki sposób wykombinowałem
rozwiązanie, może Ci to nic nie dać, bo po prostu nie będziesz 'ustawiony na kombinowanie' i
nie zrozumiesz mojego toku myślenia −−−− co pokazuje to co dotychczas mieliśmy.
28 wrz 11:05
wredulus_pospolitus:
I nie − nie robiłem takich zadań w setkach. Można by rzec, że jest to jedno z nielicznych zadań
tego typu które robiłem.
To niestety jest zadanie bardziej na mentalność (umiejętność kombinowania, próbowania,
wyciągania wniosków z prób) niż na umiejętność liczenia.
28 wrz 11:06
frycek : Jedyne co dostrzegam patrząc na te rysunki to to, że pomiędzy grubasami są 4 cienkie pręty. Są
2 pręty po obu stronach, a pomiędzy nimi 4 cieniasy potem jest 6 cieniasów i znowu grubas , 4
cieniasy grubas i tak w kółko. Jedyne co dostrzegłem.
28 wrz 11:08
wredulus_pospolitus:
no i super ... a teraz popatrz na a
3 i a
4.
Przypadek 1.
7 x a
3 i 0 x a
4
czy możesz tak złożyć siedem elementów a
3, aby uzyskać 6 'cieniasów' pomiędzy dwoma grubasami
28 wrz 11:17
frycek : To skoro kupujemy te 4 przypadki to ten wzór ogólny mógłby wyglądać tak(przynajmniej na
początku)
an=4an−1+an−2 plus jeszcze ewentualnie tutaj. Ale czy początek jest dobry?
28 wrz 11:18
wredulus_pospolitus:
Dlaczego tak ma wyglądać

a
5 = 4a
4 + a
3 + Z −−−> to da Ci w sumie 4*2 + 1 =
9 GRUBASÓW
28 wrz 11:26
frycek : Jeśli bym wziął ten przypadek o którym mówisz wredulusie no to nie mogę, bo użył bym 7
elementów pojedynczych elementów i by było 7 więc żeby było 6 musiałbym zabrać 1
28 wrz 11:30
frycek : Czyli w porządku. Czyli dla dla a5 powinno być
a5=3a4 + a3 + 1= 3×2 +0 +1=3×2+1=6+1=7
28 wrz 11:42
. :
Człowieku − nie zgaduj... Motasz cały czas.
Napisałem Ci jakie 4 podstawowe przypadki należy rozpatrzeć. Ty zamiast się za to zabrać to
wymyślasz inne przypadki
28 wrz 11:44
. :
11.30 − − − czyli że względu na liczbę 'cieniasow' pomiędzy dwoma grubasa mi, nie można użyć
samych elementów a3 do utworzenia sekwencji w elemencie a5.
No dobra, w takim razie ten przypadek odrzucamy. Dajesz kolejny przypadek i czekam na Twoja
argumentację.
Później kolejny i kolejny.
Czekam na wniosek i dalsze rozumowanie.
28 wrz 11:46
frycek : Czyli przypadek 7a3+0a4 idzie do kosza?
28 wrz 12:12
. :
Tak... Ponieważ nie możesz stworzyć 6 cienkich pod rząd pomiędzy dwoma grubasami
28 wrz 12:19
frycek : A gdyby dać 7 cieniasów tylko zabrać 1 żeby było 6?
28 wrz 12:26
. :
Keee? Ale co dać 7 cieniasow? Wysławiać się pełnymi zdaniami!
Czy przestudiowales wszystkie przypadki które podałem?
28 wrz 12:30
frycek : No to ten przypadek jest teraz
5a3 + 1a4
Tutaj też wychodzi 7
5×1+1×2=5+2=7
To teraz pytanie czy mogę użyć 5 elementów a3 i 2 a4 aby było 6 cieniasów pomiędzy 2 grubasami?
28 wrz 12:35
frycek : No tak czy nie? I w zasadzie można rozpatrywać w ten sposób każdy przypadek i będzie wychodzić
7czyli o 1 za dużo. Tak na szybko analizując
28 wrz 12:41
. :
Chłopie... Ty nie rozumiesz.
Każdy z tych czterech przypadków da nam 7 grubasów.
Pod tym kątem te przypadki zostały stworzone.
Teraz patrząc na każdy z tych przypadków, patrzymy czy można jakoś połączyć gotowe już przęsła
tak aby ok między dwoma grubymi petami znajdowała się odpowiednią liczba cienkich prętów.
28 wrz 12:53
. :
Po raz kolejny pokazujesz że nie masz pojęcia co się do Ciebie mówi. Co tylko utwierdza mnie w
przekonaniu, że dopuki nie załapiesz tego, to nie ma o czym dalej mówić.
28 wrz 12:55
frycek : Dobra. Czyli te przypadki które tu wpisałeś
7a3 + 0a4
5a3 + 1a4
3a3 + 2a4
1a3 + 3a4
Ma nam dać łącznie 7 grubasów w a5. I muszę wybrać któryś z tych przypadków tak aby pomiędzy 2
grubasami mieć 6 cieniasów. Powiedz jeśli coś źle zrozumiałem. Inaczej mówiąc muszę tak
połączyć elementy z a3 i a4 żeby otrzymać to co mam w a5 czyli 2 grubasy i pomiędzy nimi 6
cieniasów. Czy tak? Czy nadal źle?
28 wrz 13:04
wredulus_pospolitus:
nie tylko aby mieć 6 cieniasów ... ale aby mieć sekwencję 4,6,4,6,4 cieniasów pomiędzy
grubasami
28 wrz 13:05
wredulus_pospolitus: Tak ... o to właśnie chodzi
28 wrz 13:05
:::::
Kropko, niepotrzebnie się irytujesz. To jest zgadywanka, a nie zadanie, a zgadywania trudno się
nauczyć.
28 wrz 15:38
. : Z jednej strony masz rację, ale obawiam się że te zadania są dane studentom informatyki, a
informatycy powinni bez większych problemów podchodzić do takich problemów i umiejętnie to
'rozłożyć na czynniki pierwsze' w logiczny sposob
A tutaj widać bardziej studenta ekonomii bądź wręcz jakiejś filologii który jest wyraźnie
zagubiony
28 wrz 16:09
frycek : @. : no właśnie masz rację. Ja chce się tego nauczyć i chce rozwiązać to zadanie tylko problem
polega na tym, że nie mam na codzień styczności z takimi zadaniami, nie rozwiązuje po 100
takich zadań dziennie.
28 wrz 21:52
frycek : Dobra to ja jeszcze z innej beczki chciałbym Cię zapytać. Jak konkret ie doszedłeś do tych
przypadków. Rozumiem że przez kombinacje. Staram się poznać wszelkie możliwe przypadki. Czy
można by utworzyć tu inne przypadki.
28 wrz 22:03
Rrg: dobra, mam kolejny przypadek
5a3 + 1a4. Jak wiemy w tym wypadku też dostane 7 bo
5*1+1*2=5+2=7. No i teraz pytanie? Pewnie brzmi ono tak? Czy mogę użyć 5 elementów z a3 i 2
elementy z a4? No to jak mam mieć 6 cieniiasów pomiędzy 2 grubasami no to nie mogę. Bo mam
mieć 6 tych elementów a uzyskuje 5 czyli o jeden za mało ale mam 2 elementy z a4. To skoro a3
się nie zgadza bo mam 5 tych elementów to można wykorzystać te 2 z a4 jako 2 grubasy?
28 wrz 22:41
frycek: Sorry. Pisze z innego urządzenia i nie zmieniłem nicku.
28 wrz 22:42
wredulus_pospolitus:
1. Zauważam, że w a5 mamy 7 'grubasów'.
2. w a3 mamy 1 grubasa, w a4 mamy 2 grubasy
3. W jaki sposób z X*a3 + Y*a4 możemy stworzyć 7 grubasów?
4. Oto w jaki sposób −−−> wypisuje te cztery przypadki
Dokładnie w taki oto sposób.
Innymi słowy −−− chwyciłem się jakiejś danej którą mam (ilość grubasów) i staram się zobaczyć
jaka może być zależność pomiędzy poprzedzającymi elementami ciągu w tej kwestii (ilości
grubasów) w celu odgadnięcia tejże zależności
28 wrz 23:04
wredulus_pospolitus:

Jakim cudem uzyskujesz 5 'cieniasów'

"Zespojenie" jednego a
3 z jednym a
4 daje Ci 6 cieniasów pomiędzy dwoma grubasami
"Zespojenie" jednego a
3 z jednym a
3 daje Ci 4 cieniasów pomiędzy dwoma grubasami
28 wrz 23:09
frycek : Rozumiem. A mogłoby by być np. 2 takie przypadki. Dlaczego akurat 4? Czy to chodzi o to że mamy
5 przypadków z czego żeby dojść do tego piątego musimy pokombinować z tymi wcześniejszymi
czterema?
28 wrz 23:12
wredulus_pospolitus:
co
28 wrz 23:13
wredulus_pospolitus:
są 4 przypadki bo taka jest liczba rozwiązań równania:
x + 2y = 7 dla x,y będących liczbami naturalnymi
A teraz pytanie za 100 pkt −−− co studiujesz
28 wrz 23:14
frycek : Co studiuję? Jak widać na razie matematykę. I mam parę zaległości, które jak widzę muszę
nadrobić.
28 wrz 23:30
frycek : A tak na poważnie to interesuje mnie trochę programowanie i postanowiłem trochę pouczyć się
rekursji z matmy.
28 wrz 23:41
Zaintrygowany:
To w końcu jaka jest poprawna odpowiedź do tego zadania?
2 paź 13:27
wredulus_pospolitus:
an = 3an−2 + 2an−1 − 2
2 paź 15:41
wredulus_pospolitus:
ale szczerze mówiąc −−− nie sprawdzałem innych przypadków które wypisałem (wcześniej doszedłem
do tego wzoru, którego potrafiłem 'logicznie wyjaśnić' chociaż nie jestem w 100% zadowolony z
wyjaśnienia)
2 paź 15:44
frycek: Dobra, dzięki za wzór, ale chciałbym z waszą(mniejszą bądź większą pomocą) dojść do tego wzoru.
2 paź 22:42
. :
A czym był ten wątek jak nie 'większą czy mniejsza' próba na prowadzenia Ciebie na ten wzór?
3 paź 08:26
Jaś:
a
1 = 1, a
2 = 2, a
3 = 5, a
4 = 14, a
5 = 40, a
6 = 101, a
7 = 222, a
8 = 435, ...
... , a
19 = 25009, a
20 = 31370, ...
| | 1 | |
Ciąg an = |
| (7n4 − 54n3 + 173n2 − 222n + 120) |
| | 24 | |
3 paź 10:19
. :
Jaś − − cudownie tylko:
1. a
5 = 41 (autor źle policzył)
2. Pokaz obliczenia do tegoż wzoru

i zmieść się w 10 minutach
3 paź 10:52
Jaś:
Nie było mnie przez chwilę.
a1 = 1, a2 = 2, a3 = 5, a4 = 14, a5 = 41, a6 = 122, a7 = 365, ...
a obliczenia pozostawiam ciekawskim do samodzielnego wykonania, może za jakiś czas pokażę
3 paź 11:10
Jaś:
Minął jakiś czas, więc pokazuję. Nie potrzeba aż 10 minut na zauważenie, że ciąg:
1,
2 = 1 + 3
0,
5 = 1 + 3
0 + 3
1,
14 = 1 + 3
0 + 3
1 + 3
2,
41 = 1 + 3
0 + 3
1 + 3
2 + 3
3, ... ,
an = 1 + S
n,
gdzie S
n to suma początkowych (n − 1) wyrazów ciągu geometrycznego (a
n), w którym
| | 3n−1 − 1 | | 1 + 3n−1 | |
a1 = 30, q = 3, zatem an = 1 + 1 * |
| ⇒ an = |
| |
| | 3 − 1 | | 2 | |
4 paź 11:22