20 wrz 20:20
oracle: Jeszcze zanim rozwiązanie to chciałem zapytać o wyrazy początkowe. Na początku jest pojedynczy
pręt gruby. Czy więc będzie to a1 = 1 czy jakaś inna wartość?
20 wrz 20:29
wredulus_pospolitus:
xn −−− liczba prętów w n'tym kroku
xn = xn−1 + 2xn−2 + 1
x1 = 1 ; x2 ; 4
Poradzisz sobie z wyznaczeniem wzoru jawnego?
20 wrz 21:22
oracle: tak, bo w zasadzie chciałem zapytać tylko o tę część, którą zrobiłeś. Mógłbyś tylko mniej
więcej powiedzieć jak doszedłeś do tego wzoru. Tylko to powiedz, a z resztą sobie poradze.
20 wrz 21:32
wredulus_pospolitus:
kombinowałem

Szukałem jakiejś zależności pomiędzy etapami.
1. Najpierw myślałem nad tym, że każdy etap będzie poprzednim + 'coś', ale to już się na x
2
wysypywało (brak grubego pręta)
2. Później zauważyłem, że w x
4 są różne ilości cienki prętów pomiędzy grubymi (4, 6, 4, 5, 4)
−−− to nie może być przypadek, ale jak to powstało
3. No to najpierw postanowiłem otrzymać x
3 za pomocą x
1 i x
2 ... łatwo było zauważyć, że
trzeba wziąć x
2, dorzucić x
1 (dwa grube pręty, po jednym po każdej stronie) i jeszcze
dochodzi 1 cienki pręt po jednej ze stron.
4. Zauważyłem, że dokładnie w ten sam sposób powstało x
4 (i wyjaśniła się też sekwencja
pomiędzy grubymi szczeblami).
To utwierdziło mnie w przekonaniu, że taki będzie wzór ... koniec.
20 wrz 21:40
oracle: Już rozumiem. Dzięki za pomoc.
20 wrz 21:46
kerajs:
Brawo wredulusie.
Ciekawe, ilu studentów jest równie błyskotliwych?
21 wrz 13:02