Funkcje
Krzysztof98: Korzystajac z definicji pokazac ze podane funkcje sa parzyste lub nieparzyste
f(x)=
5√x3+2x
Prosiłbym o rozwiazanie i wytlumaczenie
8 paź 13:23
wredulus_pospolitus:
Definicje funkcji parzystej i nieparzystej znamy
8 paź 13:34
Krzysztof98: Znamy ale nie wiem jak w tym przypadku ja zastosowac
8 paź 13:40
Krzysiek:
D
f=R bo pierwiastek jest stopnia nieparzystetgo
czyli jest symetryczna .Można badać jaka to funkcja
badamy czy f(−x)=f(x)
5√−x3+2*(−x)=
5√−x3−2x≠
5√x3+2x funkcja parzysta nie jest
badamy czy jest nieparzysta
f(−x)=−f(x)
f(−x)=
5√−x3−2x=−
5√x3+2x jest nieparzysta
Co było akuratnie tutaj od razu że os OX będzie jej osia symetrii
8 paź 13:41
wredulus_pospolitus:
Nie oś OX ... tylko symetria względem punktu (0,0)
8 paź 13:49
wredulus_pospolitus:
osobiście wolę nieparzystość badać jako:
f(x) = −f(−x) wtedy nie trzeba 'przekształcać' obu stron równania
8 paź 13:50
Krzysiek:
No tak masz racje że to punkt (0,0)
8 paź 13:55