procenty obniżka
Anonim: Komplet kuchenny złożony ze stołu i czterch taboretów kosztował 600zł a cena taboretu była
równa 70zł
w promocji jesiennej cena kompletu została obniżona o 12% a cena stołu o 15% jak zminiła się
cena
taboretu?
8 paź 12:58
wredulus_pospolitus:
1. Możliwość rozwiązania:
s + 4t = 600
t = 70
s + 280 = 600 −−−> s = 320 PLN
600*0.88 = 528 <−−− nowa cena zestawu
320*0.85 = 272 <−−− nowa cena stołu
| 528 − 272 | |
| = 64 <−−− nowa cena taboretu |
| 4 | |
| 70−64 | | 6 | |
| = |
| ≈ 8.6% <−−− o tyle obniżono cenę taboretu |
| 70 | | 70 | |
8 paź 13:10