FIZYKA - OPTYKA
Piotr 10: FIZYKA
W dno stawu o głębokości h=4m został wbity pal, który wystaje pół metra nad powierzchnią wody.
Oblicz długość cienia na dno stawu, jeżeli promienie Słońca padają 450 do powierzchni wody.
Wiem, że trzeba z prawa Snella skorzystać. Wiedziałbym jak te zadanie zrobić, gdy pal byłby
zanurzony cały, a on wystaje 0,5m nad powierzchnią wody
Proszę o pomoc
9 gru 19:00
Piotr 10: 
?
9 gru 20:33
Piotr 10: ?
daras możesz wejść ?
9 gru 21:03
Hajtowy:
A z prawa "Sknerusa" Sneliusa?
9 gru 21:09
Bizon:
Kafarem go
Piotrze 10 ...
kafarem ... tak długo... aż go zrównasz z lustrem wody
−
9 gru 21:10
Piotr 10: Haha
9 gru 21:11
daras: narysuj sobie promyk, który leci od

zaczepia o czubek pala i wpada do wody , a na
| | 4 | |
granicy się załąmuje=czysta geometria+ prawo Snella dla punktu gdzie sie załamuje, nw= |
| |
| | 3 | |
9 gru 21:12
daras: potem dodajesz podstawy dwóch trójkątów: h1 tgα + htgβ
h1 = 0,5 m , h = 4 m
9 gru 21:17
daras: tg wiesz co to jest , sinusa weźmiesz z pr. Snella a cos z 1 trygonometrycznej
małe
9 gru 21:18
Piotr 10: Zaraz to spróbuje zrobić, dzięki za pomoc
9 gru 21:20
daras: | | h1 sinα | | hsinα | |
x = |
| + |
| chyba tak to będzie |
| | √1−sin2α | | √n2 − sin2α | |
9 gru 21:23
konkrencik: α====β
9 paź 21:35