Rekursja
Rrg: Jeden z pracowników firmy, zaczął korzystać z lokaty pracowniczej z oprocentowaniem 5% w skali
roku z coroczną kapitalizacją odsetek, trafiającą automatycznie na lokatę. Pierwszego
stycznia wypłacił na nią 1200 zł i co roku , także pierwszego stycznia, zamierza wpłacać
dodatkowo 150 zł. Pan Szymon nie zamierza dokonywać innych wpłat lub wypłat. Jakie środki
zostaną zgromadzone na tej lokacie po 43 latach. Proszę tylko o wzór rekursywny. Wiem że
będzie wyraz początkowy. Tylko chciałbym prosić o pomoc z wzorem.
22 wrz 10:26
Rrg: Potrzebuje na teraz. Tylko da wzór
22 wrz 10:36
wredulus_pospolitus:
uuuuu ... "na teraz" potrzebujesz ... to już się zabieram do roboty szefie ... już robię
szefie.
A poważniej −−− to cierpliwie poczekam aż się poprawka skończy i wtedy podam rozwiązanie.
22 wrz 10:43
Rrg: Sam tylko wzór. Też to robię
22 wrz 10:46
wredulus_pospolitus:
no to sobie spokojnie rób ... mogę ewentualnie powiedzieć czy dobry wzór stworzyłeś
22 wrz 10:56
Rrg: Wyrazy początkowe to a1=1200 i a2=150. Czy takie te wyrazy powinny być?
22 wrz 11:02
. :
A czym ma być an w takim razie? Jeżeli kwota na koncie, to absolutnie nie
Jeżeli kwota wypłacana to tak, ale to nic Ci nie da.
22 wrz 11:04
Rrg: No to jaki wyraz początkowy. No jakiś musi być?
22 wrz 11:11
Rrg: A1=1200
A2=150
An=an−1*5%
22 wrz 11:18
Rrg: Jaki powinien być ten wzór. Bo niwbiwerze ze to dobrze.
22 wrz 11:21
Rrg: Pierwszego stycznia wypłacił a1= 1200 an=an−1+150*5n to 5n to jest oprocentowanie w skali roku
22 wrz 11:28
wredulus_pospolitus:
nie 5n ... tylko *1.05 ... już bliżej ... ale nadal brakuje czegoś
an = an−1*X + 150*1.05 co z miejsce 'X'
22 wrz 11:33
wredulus_pospolitus:
i nadal a
1 inaczej wygląda

a
2 już ze wzoru rekurencyjnego wyliczyć będzie można
22 wrz 11:34
Rrg: O sam wzór tylko pytam
22 wrz 11:35
Rrg: I to wszystko? Kurczę dzięki i przepraszam.
22 wrz 11:36
. :
Nie wszystko bo jeszcze ów tajemniczy X musisz odnaleźć (co tam będzie za liczba)
22 wrz 11:36
Rrg: W miejsce x będzie ta kwota początkową czyli 1200?
22 wrz 11:37
Rrg: No 1200
22 wrz 11:37
Rrg: Czyli a1 nie będzie 1200? Tylko ten x w tym wzorze to 1200. Dobrze mówię?
22 wrz 11:39
. :
Abosultnie nie
22 wrz 11:39
. :
Ty właśnie piszesz egzamin poprawkowy?
22 wrz 11:39
Rrg: No można tak powiedzieć.
22 wrz 11:40
. :
Można czy nie można. Masz czas aby Ci wyjaśnić, wytłumaczyć, czy nie?!
22 wrz 11:41
Rrg: Mam 20 minut.
22 wrz 11:42
wredulus_pospolitus:
no to skup się.
1. co oznacza a
n −−− co reprezentuje ten symbol
22 wrz 11:43
wredulus_pospolitus:
Żeby nie było wątpliwości −−− ja zadaję pytanie, Ty na nie odpowiadasz.
22 wrz 11:43
Rrg: An to wyraź ciągu. Błagam bo jeszcze chce to rozwiązać
22 wrz 11:45
wredulus_pospolitus:
ale co reprezentuje ten ciąg co reprezentuje wyraz an
22 wrz 11:46
Rrg: To nie czas na takie pytania. Naprawdę. Tylko wyraz początkowy i wzór. Dla.mnie wyra
początkowy to a1=1200 No bo taką kwotę wpłacił na początek
22 wrz 11:47
Rrg: Blagam tylko o wyraz początkowy i wzór. Nie mam na to czasu. Zostalo 12 minut
22 wrz 11:48
wredulus_pospolitus:
co reprezentuje ciąg a
n
co oznacza wyraz a
5 
Własnymi słowami.
Jeżeli tego nie wiesz to nie będziesz w stanie zrobić zadania bo nie masz bladego pojęcia co
robisz.
22 wrz 11:49
Rrg: A5 to jest funkcja która przyporządkowuje temu wyrazowi wartość
22 wrz 11:50
wredulus_pospolitus:
a pierdolę ... nie oto chodzi
22 wrz 11:51
wredulus_pospolitus:
a
5 oznacza ILOŚĆ KASY NA KONCIE PO 5 LATACH

więc a
1 będzie oznaczało ilość Kasy po 1 ROKU

a nie w momencie wpłacenia ... więc a
1 ≠ 1200
ile jest równy a
1
22 wrz 11:51
Rrg: No to jak a1 to kasa po roku no to a1=1200*365?
22 wrz 11:54
wredulus_pospolitus:
ja pierdolę ... co

a
1 = 1200 * 1.05 bo zyskujesz 5% po roku ... więc na koniec roku masz 105% tego co na
początku roku
22 wrz 11:55
Rrg: Czyli 1260?
22 wrz 11:56
wredulus_pospolitus:
Dobra ... ja się zmęczyłem psychicznie.
22 wrz 11:56
Rrg: No naprawdę
22 wrz 11:57
Rrg: Błagam 3 minuty zostały?
22 wrz 11:57
Rrg: Chociaż ten wzór
22 wrz 11:58
Rrg: Wybacz wresulusie nie zauważyłem że tam napisałeś że a1 nie równa się 1200. Przeczytałem na
odwrót. Sorry
22 wrz 13:17
Rrg: Więc a1=1200*105%? Wiem że to nudne ale potrzebuje się tylko tego dowiedzieć.
22 wrz 13:20
wredulus_pospolitus:
Tak ... a
1 = 1200 *1.05 tak jak wcześniej napisałem
Taką kasę będzie miał po 1 roku
To jak będzie wyglądała ilość kasy na koniec drugiego roku
22 wrz 13:36
Rrg: Na koniec drugiego roku:
a2=an−1+1200*1.05?
22 wrz 14:01
wredulus_pospolitus:
czemu
22 wrz 14:08
wredulus_pospolitus:
czyli a
2 = 1200*1.05 + 1200*1.05
22 wrz 14:08
Rrg: Raczej chodziło mi o kwotę z pierwszego roku pomnożoną przez 1.05. Coś w tym stylu?
a2=an−1 czyli kwota po pierwszym roku ×1.05? No bo inaczej ie wiem jak?
22 wrz 14:14
wredulus_pospolitus:
a1*1.05 <−−− to oznacza, że kwotę z końca roku pierwszego przemnażasz przez oprocentowanie w
roku drugim
ale jeszcze dorzucasz na początku roku drugiego te 150PLN, więc to także trzeba wziąć pod uwagę
22 wrz 14:18
Piotr: Czyli to co napisałem wyżej a2=an−1+150*1.05. Tera ok?
22 wrz 15:53
wredulus_pospolitus:
nieee
an = (an−1 + 150)*1.05 albo jak wolisz an = an−1*1.05 + 150*1.05
22 wrz 16:05
Rrg: Znacie może jakieś ciekawe strony z tego typu zadaniami.
23 wrz 15:21
. :
Tego typu czyli zadania związane ze wzorami rekurencyjnymi czy z lokatami i innymi produktami
bankowym?
23 wrz 15:51
Rrg: chodzi mi o zadania z treścią z tej rekurencji. Nie musi to być tylko i wyłącznie takie zadanie
jak to powyżej.
23 wrz 16:17
Antek: Tu już w treści są niejasności... Te wielką literą:
Jeden z pracowników firmy, zaczął korzystać z lokaty pracowniczej z oprocentowaniem 5% w skali
roku z coroczną kapitalizacją odsetek, trafiającą automatycznie na lokatę. Pierwszego
stycznia wypłacił − PYTAM CZY WPŁACIŁ ?− bo napisałeś że WYPŁACIŁ, to jest różnica − ciąg
dalszy na nią 1200 zł i co roku , także pierwszego stycznia, zamierza wpłacać
dodatkowo 150 zł. Pan Szymon nie zamierza dokonywać innych wpłat lub wypłat. Jakie środki
zostaną zgromadzone na tej lokacie po 43 latach. Proszę tylko o wzór rekursywny.
Wiem że będzie wyraz początkowy. Tylko chciałbym prosić o pomoc z wzorem.
kapitał 1200, procent 5,
a1 = 1200, różnica w każdym roku r=150
a2= 1200 +150 czy −150?
a3= 1200 +150 +150 czy −300?
a4= 1200 +150+150+150
a43 = ... wstaw do wzoru na an
an ciągu arytmetycznego to an=a1 + (n−1) razy n
a43= 1200 + (43−1) razy 150
Oblicz a43...
23 wrz 16:52
Rrg: @Antek:Sorry, literówka sie wkradła. Pusałem treść w trakcie egzaminu i dlatego. Nerwówka
zrobiła swoje.
23 wrz 20:53