7 paź 11:54
wredulus_pospolitus:
6 linijka −−− od kiedy 1 + 2
x = 2
x+1
7 paź 12:16
wredulus_pospolitus:
sugestia:
doprowadź do postaci: log a = log b i wtedy możemy 'olać' logarytmy
sam wynik będzie 'ładną liczbą'
7 paź 12:22
Nikto0: A te przekształcenia przybliżają mnie do rozwiązania?
7 paź 12:24
Nikto0: x zamienię na log 10x
7 paź 12:25
Krzysiek:
olać− no nie bardzo bo czym?
opuścić − też nie bardzo bo kiedyś
PW pisał że opuścić to można spodnie
Więc co zrobić
7 paź 12:25
wredulus_pospolitus:
I tak i nie ... tak jak mówię ... jeżeli doprowadzisz do postaci log a = log b to mocno Ci
ułatwi sprawę
A co będzie 'w lewym logarytmie' a co 'w prawym' jest bez większej różnicy (dla samego wyniku).
Więc przenoszenie z jednej strony do drugiej nie jest potrzebne
7 paź 12:26
wredulus_pospolitus:
@Krzysiek −−− chcesz matematycznie poprawnie

Ja bym to zapisał tak:
Wiedząc, że funkcja f(x) = logx jest ciągłą funkcją monotoniczną (tak naprawdę wystarczy, że
jest różnowartościowa), oraz a>0 i b>0 to możemy zapisać:
loga = log b ⇔ a = b.
Jednak takie komentarze to się pisało na starej maturze ... obecnie − ehhh.
I dodatkowo − zapewne ktoś (i zapewne słusznie) się przyczepi do tego komentarza.
7 paź 12:31
Krzysiek:
To był tylko z mojej strony żart

x−log5=xlog5+2log2−log(1+2
x)
x*log10−log5= log5
x+log4−log(1+2
x)
log10
x−log5=log4*5
x−log(1+2
x)
tak bym robił
7 paź 12:41
Mila:
x=2
7 paź 14:47
Nikto0: Dziękuję też mi wyszło 2
7 paź 15:26
Mila:
7 paź 18:06