Podział
KlasaV-VIII:
Podziel 45 na 4 równe części tak aby po dodaniu do pierwszej 2 ,po odjęciu od drugiej 2 ,po
pomnożeniu przez 2 trzeciej ,po podzieleniu przez 2 czwartej części otrzymać równe części
20 wrz 20:37
wredulus_pospolitus:
zakładam, że nie miało być: "Podziel 45 na 4 równe części tak [..]"
45= (x−2) + (x+2) + (x/2) + (2x) = 4.5x −−−> x = 10
więc mamy liczby (kolejno): 8, 12, 5, 20
20 wrz 20:50
KlasaV-VIII:
Masz racje . Zle przeczytałem
W sumie też tak zrobiłem ale to nie były 4 równe i dlatego to zadanie wstawiłem
Dziękuje
20 wrz 21:04
KlasaV-VIII:
wredulus
mam jeszcze takie pytanie
Iloraz dwóch liczb wynosi 5 i reszty 2
| x | |
| =5 +2 (tak to mam zapisać ? |
| y | |
20 wrz 21:09
KlasaV-VIII:
Tylko przy takim zapisie zadanie mi nie wychodzi
Coś jest z nim nie tak
20 wrz 21:11
. :
Albo
x = 5y + 2
To są prawidłowe zapisy
20 wrz 21:12
KlasaV-VIII:
Bardzo dziękuje . Naprawdę
20 wrz 21:16