matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wzór de Moivre'a
xxx:
Oblicz używając wzoru de moivre'a:
√
3
−1
6
√
i−1
(ten pierwiastek szóstego stopnia jest nad całym wyrażeniem)
8 paź 10:38
Krzysiek:
√
3
−1
i+1
(
√
3
−1)(i+1)
*
=
=
i−1
i+1
i
2
−1
√
3
i+
√
3
−i−1
(
√
3
i−i)+(
√
3
−1)
i(
√
3
−1)+
√
3
−1
=
=
−2
−2
−2
i(
√
3
−1)
√
3
−1
√
3
−1
i(
√
3
−1)
=
+
=
+
−2
−2
−2
−2
Masz postac algebraiczną pod pierwiastkiem teraz trygonometryczna licz i potem pierwiastek z tego
8 paź 14:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick