Przekształcanie wykresów funkcji sinus i cosinus.
kentra: Witam,
mam problem z pewnymi przekształceniami funkcji sinus oraz cosinus. Podstawowe rozumiem w miarę
dobrze, aczkolwiek pewien typ przekształceń sprawia mi problem, chodzi o takie
przekształcenia:
f(x)=sin(| |x| − π6|). Które przekształcenie wykonuje się najpierw? Moduł z samego x a
potem moduł z całości czy może na odwrót? Czy jest jakaś zasada dotycząca kolejności
wykonywania takich przekształceń?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
2 paź 19:24
Krzysiek:
Czas zacząc sobie przypominać
Ja robiłbym tak
1) Wykres y=sin(x)
2) wykres y=sin(|x|) tutaj musisz uważac bo to nie y=|sin(x)|
3) wykres y=sin(|x|) przesuwasz o π/6 w prawo i masz y=sin(|x|−π/6)
2 paź 19:48