Wykaż że L = P
Veru: Wykaż, że jeśli α ∊ (0°,45°)∪(45°,90°), to
| cos2(90° − α) − cos2α | |
| = sin2 ⋅ sin2(90° − α) |
| tg2α − tg2(90° − α) | |
(w książce mam podany taki etap w rozwiązaniu)
| sin2α − cos2α | |
| = |
| sin2α | | cos2α | |
| − |
| | | cos2α | | sin2α | |
| |
| sin2α − cos2α | |
| |
| sin4α − sin4α | |
| | | cos2α ⋅ sin2α | |
| |
| | sin4α − sin4α | |
Skąd pojawiło się |
| |
| | cos2α ⋅ sin2α | |
29 wrz 11:08
. :
Wspólny mianownik i odejmujesz te dwa ułamki które masz w mianowniku tego dużego ulamka
29 wrz 11:12
Veru: No tak odejmuje je tylko skąd w tym dolnym mianowniku pojawiło się mnożenie? jestem trochę tępy
29 wrz 11:21
Pitbull mały: to schemat typu
| | a2 | | b2 | | a2*a2 | | b2*b2 | | a4−b4 | |
|
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | b2 | | a2 | | a2*b2 | | a2*b2 | | a2*b2 | |
29 wrz 11:32
Veru: Aaaa I to ma sens teraz, Dziękuje bardzo
29 wrz 11:39