Lata
KlasaV-VIII:
Dziadek i babcia maja razem 147 lat
Dziadek ma dwa razy tyle ,ile babcia miała wtedy ,kiedy on miał tyle ,ile babcia ma teraz
Po ile maja lat?
Może ktoś to tak na chłopski rozum wytłumaczyć?
21 wrz 17:54
wredulus_pospolitus:
dz = 2*(b−x)
(dz − x) = b
dz + b = 147
ot taki oto prosty układ trzech równań z trzema niewiadomymi
21 wrz 17:59
wredulus_pospolitus:
można też zrobić układ czterech równań z czterema niewiadomymi ... ale nie wiem czy jest
potrzeba by się w to bawić
21 wrz 17:59
ABC:
x −obecny wiek dziadka
147−x obecny wiek babci
różnica wieku między dziadkiem i babcią x−(147−x)=2x−147
a więc 2x−147 lat temu babcia miała 147−x−(2x−147)=294−3x
dziadek ma teraz dwa razy więcej:
x=2(294−3x) , x=588−6x , 7x=588 , x=84
dziadek ma 84 lata , babcia 63
21 wrz 18:38
chichi:
@
wredulus zależy. ja widzę 3 równań z 4 niewiadomymi
21 wrz 18:57
KlasaV-VIII:
dziękuje bardzo za wyjasnienie .
21 wrz 19:57
Mariusz:
Z obliczeń ABC wynika że między dziadkiem a babcię jest prawie różnica pokolenia
Ale wam się nie chce rozpoczynać zdań dużą literą
23 wrz 00:29
Min. Edukacji: to bardzo dobra różnica 😉
mi też się już nie chce
23 wrz 08:15
. :
Mariusz... po co znowu wkładasz kij w mrowisko?
23 wrz 08:31
ite:
Wypowiedzi na forach internetowych, czatach, krótkie wiadomości tekstowe są traktowane tak jak
formy języka mówionego, więc nie wymaga się w nich poprawnej interpunkcji (o ile nadrzędny cel
= komunikacja między nadawcą a odbiorcą jest osiągnięty).
Ale oczywiście można stosować wszystkie zasady interpunkcji. Na pewno łatwiej czyta się zdania
rozpoczęte dużą literą i zakończone kropką.
23 wrz 13:34