Prosta i punkty
Mu Zhuohua:

Na prostej k obieramy dwa różne punkty A i B i rozpatrujemy dwie półproste półprostą P
1 o
początku A do której należy punkt B i półprostą P
2 o początku B do której należy punktA.
Do której z tych półprostych należy punkt M różny od A i B jeśli
a) |AB|+|BM|=|AM|−− do P
1
b) |MA|+AB|=|MB| −−− do P
2
c) |AM|+|BM|=|AB| −− do P
1 i P
2
Jeśli nie byłóby tego zastrzeżenia że rożny to gdy punkt M pokryłby sie z punktem A czy B to
wtedy do obu półprostych należałby
wtedy żeby było
a) to M musi leżec poza punktem B w prawo
b) to M musi leżec przed punktem A