30 wrz 19:19
Good: Wg mne wtedy C leży na DB
30 wrz 20:28
Duszback: Na moje w zadaniu jest błąd powinno być BD< 2.
Ale jeśli C leżałoby na DB to nie byłby to czworokąt wypukły.
30 wrz 20:32
ABC:
Artyści ze spalonego teatru.. jeśli coś jest mniejsze , to tym bardziej jest mniejsze równe

BD<2⇒BD≤2
30 wrz 21:09
Duszback: Hmmm, ja bym powiedział, że BD ≤ 2 ⇒ BD < 2, ale pewnie masz rację
30 wrz 21:27
świrekmatematyczny: nie rozumiem... @ABC
30 wrz 21:31
ite:
Duszback Jeśli wiem, że osoba, której szukam, jest ode mnie niższa lub jest tego samego
wzrostu, to nie mogę mieć pewności, że jest niższa.
30 wrz 21:40
świrekmatematyczny: czyli może się okazać, że BD ≠2
?
30 wrz 21:41
ite:
Zapis |BD| ≤ 2 oznacza, że |BD| < 2 lub |BD| = 2. Któraś z tych informacji jest prawdziwa,
albo prawdziwe są obie naraz.
Tutaj te informacje się wykluczają (jak dwie wielkości są równe, to jedna z nich nie od drugiej
mniejsza), więc tylko jedna jest prawdziwa.
Jeśli jest prawdą, że |BD| ≤ 2, to może się tak zdarzyć, że |BD| ≠2.
Nie może jedynie być tak, że zarówno nie jest prawdą, że |BD| < 2 i jednocześnie nie jest
prawdą |BD| = 2.
30 wrz 21:52
Duszback: Ale jeśli wiem, że osoba której szukam jest niższa ode mnie to nie mogę mieć pewności,
że jest taka sama jak ja
30 wrz 22:00
ite:
Jeśli wiesz, że jest niższa, to sprawdzając wszystkie osoby niższe lub równe Tobie wzrostem, na
pewno na nią trafisz.
Czy się z tym zgadzasz?
30 wrz 22:03
Duszback: tak
30 wrz 22:06
ite:
Podobnie jest skonstruowane to, napisał ABC o 21:08.
Jeśli wiemy, że |BD| < 2, to do tej prawdziwej informacji możemy dodać dowolną inną
i połączyć je spójnikiem alternatywy lub. Nadal będziemy mieć zdanie prawdziwe, ponieważ
spełniony będzie warunek z 21:52
"któraś z tych informacji jest prawdziwa albo prawdziwe są obie naraz".
A więc dołączamy informację, że |BD| = 2,
otrzymujemy |BD| < 2 lub |BD| = 2, co można zapisać łącznie |BD| ≤ 2.
30 wrz 22:16
Duszback: No dobra, ale w szczególnym przypadku BD ≤ 2, gdy BD = 2, otrzymujemy sprzeczność w zadaniu,
więc nie nadal nie rozumiem dlaczego możemy dodać, że BD = 2.
Chyba, że chodzi o to że dodanie, nie zmieni prawdziwości poprzedniej tezy BD < 2 ?
Sorki, że jestem tak upierdliwy
30 wrz 22:41
ite:
Tak, właśnie chodzi o to, że dodanie jakiegokolwiek zdania (czy prawdziwego czy nie), nie
zmieni prawdziwości alternatywy (czyli zdania ze spójnikiem lub). A to dlatego, że ta
prawdziwość została już zapewniona przez to, że zdanie |BD| < 2 jest prawdziwe.
Zdanie prawdziwe możemy połączyć spójnikiem z jakimkolwiek [Słońce krąży wokół Ziemi. Tydzień
ma osiem dni.] a taka alternatywa nadal będzie prawdziwa.
30 wrz 22:54
Duszback: Okej, dzięki wielkie za pomoc i wytrwałość już rozumiem
30 wrz 23:00