funkcje trygo
Martyna: Tangens kąta ostrego w trójkacie prostokatnym jest równy 34 a przeciwprostokątna 30.
Oblicz sin α i cos α
Czy tutaj liczę (3x)2+(4x)2=3029x2+16x2=90025x2=900x2=36x=6∨x=−6
28 wrz 16:45
. :
Co za bzdura
− > 3x,4x przyprostokatne to przeciwprostokatna to 5x
28 wrz 17:30
Emeryt 6-latek :

(3x)
2+(4x)
2=30
2
25x
2=900
x
2=900/25
x
2=36
x=6 >0 dobry
x=−6 odpada
3x=18
4x=24
sprawdzenie
30=
√182+242zgadza sie
lub jak znasz tgα to :
| | 1 | |
cosα= |
| sprawdz czy wyjdzie tyle samo |
| | √1+tg2α | |
28 wrz 18:00
Mila:
x− wspólna miara
3x,4x,5x − długości boków Δ
α− mniejszy kąt ostry
28 wrz 18:55