kubki
lidia: W każdym z pięciu kubków znajduje się albo kawa,albo kakao,albo,mleko.Ogółem kawy jest 2 razy
więcej niż kakao.Żaden z napojów nie jest nalany do trzech kubków.W którym kubku jest kakao?
kubek 1−950g
kubek 2−750g
kubek 3−550g
kubek 4−475g
kubek 5−325g
22 wrz 08:30
wredulus_pospolitus:
1. kawy jest 2x kakao
2. żaden napój nie jest w większej ilości kubków niż '2'
więc mamy możliwości:
1 kubeł kawy = 2* (2 kubki kakao)
1 kubeł kawy = 2* (1 kubek kakao)
2 kubki kawy = 2* (2 kubki kakao)
2 kubki kawy = 2* (1 kubek kakao)
22 wrz 08:48
wredulus_pospolitus:
Poprawka −−− druga możliwość odpada (bo wtedy mleko w trzech kubkach by było)
22 wrz 08:50
wredulus_pospolitus:
Pierwszą możliwość bardzo łatwo jest szybko odrzucić
Więc już zostają tylko dwie możliwości, z czego obie mówią nam, że kawa będzie w dwóch kubkach
22 wrz 08:51
lidia: Czyli 750g?
22 wrz 08:53