trójkat prostokatny
Krzysiek:

W trójkącie ABC z wierzchołka B kata prostego poprowadzono wysokość BD i dwusieczną BP kąta
DBC. Okazało się że |AB|=|BP|
Oblicz miary kątów trójkąta ABC i wykaż że bp jest jego środkową
Dla trójkąta ABP
4α−α=180
o
3α=180
o
α=60
o
β=30
0
trójkąt ABC ma kąty równe 90
o,60
o,30
o
Kąty mam teraz wykazać że BP jest środkową
czyli |AP|=PC|
Myslę to zrobić tak
Trójkąt ABP to trójkąt równoboczny więc |AB|=|BP|=|AP|
Trójkąt BPC jest trójkątem równoramiennym stąd |BP|=|PC|
Skoro |BP|=|AP| i |BP|=|PC| to BP jest jego środkową
8 paź 14:51
chichi:
| | 90o | |
skoro BP − dwusieczna, to |∡ABP| = |
| = 45 o, to po ile będą miały α  |
| | 2 | |
8 paź 15:27
wredulus_pospolitus:
Alternatywne podejście ∡ABD = ∡BCD (z sumy trójkątów prostokątnych o jednym z kątów równym α)
stąd:
Stąd mamy, że ΔABP jest równoboczny, a ΔBCP jest równoramienny
8 paź 15:30
wredulus_pospolitus:
@chichi −−− dwusieczna ale nie ∡ABC tylko ∡DBC
8 paź 15:31
chichi:
ahhh.. nie doczytałem, przeskoczyło do następnego wiersza. racja
8 paź 15:52
Krzysiek:
chichi 
W pierwszym momencie zrobiłem rysunek taj jak piszesz i zastanawiałem sie jak to możliwe
8 paź 17:50