Rachunek prawdopodobieństwa - prawdopodobieństwo całkowite
olala: Z pierwszego pojemnika zawierającego 6 balonów czerwonych i 4 balony żółte losujemy jeden balon
i nie oglądając go wkładamy do drugiego pojemnika, w którym początkowo było 7 balonów żółtych
i 4 czerwone. Następnie z drugiego pojemnika losujemy jednocześnie dwa balony. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch balonów różnego koloru.
Odpowiedź to 169/330
9 paź 14:24
ABC z roboty: i problem polega na?
masz 4/10 szansy na 8 żółtych i 4 czerwone w drugim pojemniku
6/10 szansy na 7 żółtych i 5 czerwonych w drugim pojemniku
teraz 8 żóltych 4 czerwone wyobraź sobie że mają numery czerwone 1...8 żółte 9...12
przy jednoczesnym losowaniu masz 12*11=132 możliwości z tego jednakowych kolorów
masz 8*7+4*3=68 możliwości czyli 68/132 =34/66=17/33 na jednakowe kolory
a 1−(17/33)=16/33 na różne
7 żółtych 5 czerwonych masz 6*7+4*5=62/132= 31/66 na jednakowe czyli 35/66 na różne
4/10*16/33+6/10*35/66 =64/330+210/660=169/330
9 paź 14:46