matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 2162,
2161
,
2160
,
2159
,
2158
,
2157
,
2156
,
2155
, ...,
całe
Zadania
Odp.
7
Luffy:
oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(2, 3), B(5, 6), C(3, 8) jak coś takiego skubnąć
1
nobody:
i+tg5
i−tg5
2
Rovgarth:
AxBxC, gdzie A=[0,1], B=[0,2], C= {1}
6
~kont:
jeżeli liczę prawdopoodbieństwo wylosowania trzech liczb których suma przy dzieleniu daje resztę 1
4
ola:
wykres funkcji f(x) = sinx przesunieto o wektor U i otrzymano wykres fukncji g do wykresu funkcji g
4
qwerty:
Podaj trzy przykłady funkcji dla ktorych f(f(x)) = f(x)
8
Os1:
Czy taką nierówność możemy też rozwiązać w ten sposób ... Np (2
x
−8)(3
x
−9) > 0
5
anonim123:
czym się różni cykl 2 el. gdzie transpozycja zamienia ze sobą dwa elementy (2 3) od (3 2) w podgrupie
0
algebra:
Jak wyznaczyć generator grupy? Mam np. dane grupy Φ(2), Φ(4) i Φ(8). Jak sprawdzić, co jest dla nich generatorem?
1
Luffy:
Jak rysować te schodki co pokazał Matemaks? Na Geometrii analitycznej? Zawsze bierzemy pierwszą liczbę z pierwszego nawiasu i drugą liczbę z drugiego nawiasu?
9
anna:
dla jakich wartości parametru m pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3
+mx
2
− 75 jest liczba pierwsza
1
matura:
Wykaż,że liczba
3
star:
czy jest możliwe aby funkcja była jednocześnie parzysta i nieparzysta?(np gdy weźmie się pod uwagę przedziały)
2
wiktor99:
wykaz ze suma czterech kolejnych liczb nieparzystych przy dzieleniu przez 6 daje reszte 4
1
Janek:
Wybierz jedną odpowiedź: z¯= z
2
ma: ( z¯ >> z sprzężone)
2
Ryba:
3
2
x
+
3
4
x
+ ... ≥1
1
beemers:
do wykresu funkcji f(x) = a * sin x nalezy punkt P (2π/3 , 6) oblicz wartosc wspolczynnika a
1
kamil:
f(x) = tg ( x + π/4) +1
1
Ludth:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a, b zachodzi nierówność
2
a
2
+ b
2
≤
√
1
a
+
1
b
2
4
Kujon :
5x+10=−5 ciężkie too
1
Adrian:
Hejka, mam tako jedno pytanko: czy mając dwie takie nierówności |a|+|b|≤6 oraz |a|−|b|<4 mogę je dodać
1
nobody:
Re(z)−Im(z)≤|z|
2
iza:
W trójkacie ABC, w którym kat BAC = 90 , a kat ABC = 81, na boku AC obrano punkt X tak, trójkąt ABX jest podobny do trójkata ABC. Miara kata BXC jest równa
5
Kuba152:
Wyznacz okres podstawowy funkcji:
16
madzia03:
:::rysunek::: |AP|=15
9
Poc20:
Różniczkowalność Cześć mam pewien problem, otóż dana jest funkcja:
0
whats:
Wewnątrz równoległoboku ABCD wybiera się punkt E taki, że AE = DE i kąt ABE = 90
o
. Punkt F jest środkiem boku BC . Znajdź miarę kąta DFE.
0
Adam:
a) A={{0,1}0,1} b)B={{0,1,2,3}
0
qwe:
Wykazać (definicja Cauchy'ego), że funkcja f(x) = sinx jest ciągła dla x∊R.
5
xyz:
granica dąży do 3 i wychodzi mi 0/60 to odpowiedz to będzie 0?
2
Kuba152:
Oblicz granicę ciągu a
n
=
√
9
n
+ 3
n+1
−
√
9
n
− 3
n
3
no już nic nie wiem:
f(−x+3)=x+5 taki pomysł:
7
tyu:
40
Monika:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu
5
Kuba:
ile co najmniej kuponow nalezy wypelnic aby miec pewnosc wygranej w duzym lotku. Takie zadanie dziś dostałam proszę o pomoc
8
luna:
Wyznacz największą wartość funkcji:
1
ola:
na rysunku przedstawiono wykres funkcji wykładniczej f(x) = a
x
+ q i na wykresie są pkt kratowe np (−1, 0) oraz (0, −1)
0
nobody :
arg(z+i)
4
=π
2
nobody:
arg(z
3
)=0
0
wiktor99:
mamy 6 osób i 2 piętra i te osoby mają wysiąść na obu piętrach, w sensie nie mogą wszystkie na jednym wysiąść− czy ilość takich możliwości, można policzyć inaczej, niż licząc na ile
6
Kinia:
Ciąg (a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym, natomiast ciąg (a−c, c−b, 2a) jest ciągiem geometrycznym,
3
aga:
Na stu mężczyzn pięciu, zaś na tysiąc kobiet dwie nie rozróżniają kolorów.
24
anna:
Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie równania x
3
+ 2mx
2
− x + 1 =0 jest liczba całkowita
1
qwe:
Jak szybko wyprowadzić wzory trygonometryczne np. cos(α−β), tak żeby nie musieć pamiętać wzorów
3
piotrek:
Wykaż, że liczba 10
4
9 + 20 jest podzielna przez 12 Wykaż, że liczba 10
4
2 + 5 jest podzielna przez 15.
4
adam :
Dzień dobry, porszę o pomoc z zadaniem. Pokazać ,że dla dowolnej liczy Δ>0 oraz x>0, istnieją liczby całkowite m,n takie, że |m−nx|<Δ.
8
Człek_od_matmy:
Policz granice. [sigma] E ("n" ponad nią i "k=1" pod) 1/2
k
7
Milena:
Uporządkuj rosnąco wartości a,b,c i d, jeżeli: |1+3a|+
√
2
≤
2
√
2
, b=
√
2
log
2
1
9
, c=sin360+cos540, d=
√
12−8
√
2
−
1
2
|5−4
√
2
|.
3
Hubert:
Witam, mam dany wzór na n−ty wyraz ciągu Fibonacciego (poniżej). Muszę go udowodnić indukcyjnie. Jedna
24
Jolanta:
Próbuje sobie przypomniec i proszę o pomoc Ze zbioru cyfr losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem.Jakie jest
2
Bida:
1. Z klasy 25 osobowej wybieramy 3 osobową delegację. Jakie jest prawdopodobieństwo że Anna i Grzegorz zostaną wybrani?
0
Wujek Andrzej z Wejherowa:
Witam
czy mogę prosić o jakąś wskazówkę do zadania albo pomoc w rozwiązaniu. Mam wrażenie, że zadanie nie jest trudne ale nie mogę wpaść na rozwiązanie.
7
Memo:
Dla liczby rzeczywistej k niech M(k) oznacza największą wartość wyrażenia |4x2 − 4x + k| dla x z przedziału domkniętego h−1, 1i. Jaka jest najmniejsza możliwa wartość M(k)?
1
ola:
w klasie 32 os jest 16 chlopcow. z tej klasy wybieramy dwuosobowa delegacje. oblicz prawdopodobienstwo zze wybierzemy dziewczynke i chlopczyka.
8
daga:
ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych w ktorych zapisie ; a)nie wystepuje cyfra 0
10
BenQ:
1)Z cyfr 1,2,3,4 utworzono takie czterocyfrowe kody że suma pierwszych dwóch cyfr jest parzysta a suma ostatnich dwóch jest nieparzysta (cyfry mogą się powtarzać). Liczba możliwych
7
zeit24:
wykres funkcji f(x) = 3
3x+6
− 1 powstał w wyniku przesunięcia funkcji g(x) = 27
x−4
+6 o wektor u
10
luna:
Dane jest równanie: (2k
2
− 3k)x
2
+ (6 − k)x − 6 = 0 o niewiadomej x.
7
zeit24:
log
0.5
X + log
1/16
2X = −11/4 jak to rozwiązać
?
6
anonim123:
Liczby 1,2,3,..10 ustawiamy w ciąg A−jeden stoi przed 2
3
Marta:
Jeśli w(x)=2x
2
−6 i u(x)=−x
3
+4x+2, to f(2)=4 dla: A. f(x)=w(x)+2u(x)
2
anonim123:
Oblicz ile jest różnych liczb naturalnych trzycyfrowych o różnych cyfrach których suma cyfr jest nieparzysta. Dlaczego rozróżniamy kolejność w tym zadaniu?
5
iwon:
a) 4x
2
− 12x b) 20x
2
y
2
+ 10xy
2
− 15x
2
y
5
zeit24:
dziedzina funkcji f(x) = log
2
(log
4
(log
2
X) ) jest zbiór i wiem że wszystko musi być w środku dodatnie
1
rutek:
liczby (−1) i 3 sa miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f. Rozwiąż równanie (f(5)/f(10))−x=0
11
ZK:
Trzy sasiadki zamowily wspolnie kawe w sklepie internetowym . kawa dla pani Malinowskiej miala kosztowac 120 zl a dla pani Wisniewskiej i Sliwinskiej po 90 zl .
0
mydlix:
Czy ktoś orientuje się, reszty jakich liczb warto rozważać przy danej potędze zmiennej? Bo np. przy resztach kwadratowych ważne jest np. 3, 4, przy sześciennych 9 (dla której reszty
0
Ania:
Jak narysować krok po kroku zbiór liczb zespolonych spełniający tą nierówność:
3
nobody:
Oblicz pierwiastek kwadratowy liczby zespolonej 5+2
√
6
i
13
anonim123:
Jak policzyć zadanie 120? Czy liczby względnie pierwsze to będą {1,2,3,4...12}? https://zapodaj.net/2fd18916d1ae0.jpg.html
2
qwertyuiop:
Potrzebna pomoc ! Może ktoś obliczyć krok po kroku to zadanie:
3
bwwwq:
Ciąg an jest arytmetyczny gdy jest okreslony wzorem: A) an=−2/3 n +
√
2
6
Zygmunt:
Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej k i dla każdej liczby całkowitej m liczba k
3
m−km
3
jest podzielna przez 6.
12
anonim123:
φ:R→R,φ(a)=loga czy funkcja φ jest homomorfizmem nie wiem jak zrobić bo w przykładach robionych na zajęciach
4
nobody:
e
pi−i
4
Mariusz:
Dzień dobry mam do policzenia granicę lim[sin
2
(sin(π*sqrt(n
2
+n)),n−>
∞
]
2
muknobs:
Dane jest równanie: x
4
+ ax
3
+ bx
2
+ ax + 1 = 0
3
marcin:
Dany jest czworokąt ABCD o kątach prostych przy wierzchołkach B i D
3
Nicki:
Wyznacz pochodną : 9arccos (x/3)
1
anonim123:
Skąd się wzięło 0+H={0,3,9}=H skoro 0 należy do H? Chodzi o przykład 19
6
luna:
Zadanie killer, widziałam gdzieś na jednym forum, ale nierozwiązane
2
byledopiatku:
a) limn→
∞
sin2(π √n2−n)= b)limn→
∞
sin(π √n2+1)=
6
qwertyuiop:
Witam ponownie, potrzebuje potwierdzenia czy zadanie wykonałem dobrze, jako iż nie mam odpowiedzi do zadań przygotowujących do kolosa
9
beniu47:
hej, nie mogę sobie poradzić z tą granicą funkcji od e−trapeza. lim x−> 2 2x(
√
x−1
−
√
x+5
)
2
kodeina:
Wykaż, że układ równań ma jedno rozwiązanie, kiedy a ≠ −1.
3
qwertyuiop:
Witam potrzebuje pomocy jak zrobić te zadanie krok po kroku jakimś normalnym sposobem obejmującym pierwszy miesiąc studiów
9
kama:
wartość liczbowa wyrażenia (a
2
− 16) (a+2) dla a =
√
2
wynosi
7
Ania:
Nie wiem, gdzie zrobiłam błąd.
10
anonim123:
Rozważmy G:=C* C− liczby zespolone z działaniem mnożenia oraz G:=R* także z działaniem Mnożenia. Udowodnić że f: G∊a+bi→a
2
+b
2
jest homomorfizmem Proszę bardzo o pomoc 😏
0
nobody:
e
pi
4
Da2:
Granica z e Jak obliczyc taka granice?
1
anonim123:
Jak w ogóle ruszyć to zadanie https://zapodaj.net/17fee3d7aef7c.jpg.html
2
anonim123:
Co oznacza symbol https://zapodaj.net/204c11468deb7.jpg.html Występuje tu a∊symbol(9)
5
anonim123:
Jak policzyć warunek oznaczony jako 0 czyli wewnętrzność dobrze zaczęłam? https://zapodaj.net/2c31276eaefb5.jpg.html
7
Poborowy:
Oblicz granice ciagu dla c
n
= log
n
(n+1). Mam jakos uzyc wzoru na zamiane podstaw i tw. o trzech ciągach.
1
Miro:
Niech A = ∑
1
103
x
3
(x+1)
3
. Oblicz resztę z dzielenia A przez 105
2
.
1
Zbadać zupełność miary µ i „uzupełnić” ją do miary zupełnej, gdy X = R, S = {∅, R},
10
probability:
Jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów w schemacie Bernoulliego?
8
tim:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność: a
2
(1+b
4
)+b
2
(1+a
4
) <= (1+a
4
)(1+b
4
)
2
Kompatybilna:
dana jest funkcja f(x)=0,5x
2
+bx−3 zmiennej rzeczywistej. wyznacz b tak aby najmniejsza wartosc funkcji wynosila (−4)
2
qqq:
sinx * sin2x=cosx * cos2x
5
UwU:
Udowodnij, że (a−b)
3
+(b−c)
3
+(c−a)
3
= 3(a−b)(b−c)(c−a)
4
FilipZKonopi:
sin
2
α − cos
2
β =
6
anna:
wyznacz zbiór wartości
9
0_0:
√
log
1
2
x + 2
>log
1
2
x Rozwiązałem to, tylko odpowiedź jest lekko inna, mi wyszło (
1
4
, 2) a ma być (
1
4
, 4)
0
Zbadać zupełność miary µ i „uzupełnić” ją do miary zupełnej, gdy X = R, S = {∅, R},
4
wp:
Dany jest trójkąt ABC w którym kąt BAC=120 stopni oraz D jest środkiem boku BC
3
anonim123:
Udowodnić że dla dowolnych grup (G,złożeniem) i (G',*) produkt kartezjański GxG' jest grupą względem działania . określonego wzorem
3
kujon:
Wykaż za pomocą indukcji, że n
2
>n−1 dla n∊N
4
Agata :
Dane są równania prostych k: y = 5x + 4 oraz l: −1,5x − 2 = 0.
3
Alicja:
W pewnej loterii 30% losów wygrywa, z czego 20 % losów wygrywających daje wygraną 38 zł, a 80% wygrana równą kosztowi zakupu losu. Po każdym losowaniu los wraca do pojemnika. Oblicz, ile
1
Alicja:
Kilka osób jedzie windą i każda z nich może wysiąść na jednym z 10 pięter. Oceń czy podane zdania są prawdziwe
5
ZatemJAK:
Jaka monotonicznosc ma funkcja g * f, gdy f: [a,b] −> [c,d] jest malejąca, natomiast g [c,d] −> R jest rosnąca?
2
Hubert:
Witam, mam polecenie: wykaż, wykorzystując indukcję matematyczną, że ⋀ n∊N 30 | n
5
−n
4
Marta:
W trapezie prostokątnym ABCD dłuższa podstawa AB ma długość 8. Przekątna AC tego trapezu ma długość 4 i tworzy z krótszą podstawą kąt 30 stopni. Oblicz długość przekatnej BD trapezu
1
Jacek:
Zapisz, że liczba rzeczywista x jest parzysta za pomocą kwantyfikatora/kwantyfikatorów. Potrzebowałbym, żeby jakaś dobra duszyczka sprawdziła czy dobrze rozwiązałem zadanie:
3
Kamila:
Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym AC =8 i BC=6. Kat prosty znajduje sić przy wierzchołku C.
4
Kamila:
W trójkacie prostokatnym dwusieczna jednego z kątów ostrych podzieliła przeciwległą przyprostokątną na odcinki 2i 2,5. Długość przeciwprostokątnej jest równa?
4
Kamila:
Poprowadzono prostą k równoległa do boku AB trójkata ABC. W jakim stosunku podzieliła ona wysokość trójkata, jezeli trójkat podzieliła na dwie figury o równych polach?
0
aga:
Z talii 52 kart każdemu z czterech graczy rozdano po 13 kart. Obliczyć prawdopodobieństwo, że
1
aga:
Wybierzmy losowo ciąg o długości n o wyrazach równych 0, 1 lub 2. Znaleźć
8
dominik:
Rozwiąż układ równań metodą mieszaną 3x−y=14
15
aga:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy rzucie trzema kostkami do gry uzyskamy
11
aga:
8. Ustawiono w dowolnej kolejności n osób.
1
aga:
W pudełku znajdują się dwie kule białe i cztery czarne. Losujemy z pudełka
8
Kasia:
1. W sklepie z artykułami RTV można kupować sprzęt na raty. Przy zakupie zestawu kina domowego kosztującego 4200zł pierwsza rata wynosi 420 zł a każda następna rata jest o 20 zł niższa od
5
nowy:
Udowodnij, że dla dodatnich liczb a,b takich, że a+b=1 zachodzi nierówność: (1+
1
a
)(1+
1
b
)≥9
1
Michał:
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A(0,−1), który jest jednocześnie styczny do prostych y=0 oraz 4x−3y+22=0
2
kodeina:
Podany jest układ równań:
11
anonim123:
wszystkich liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 5 jest Dlaczego nie mogę zrobić tak obliczyć ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych:
2
paweł:
Mama jest obecnie trzykrotnie starsza od syna. Za 13 lat będzie już tylko dwukrotnie starsza od niego. Ile lat ma obecnie mama?
1
PuRXUTM:
hej potrzebuję pomocy tym razem przy zadaniach z logiki
Udowodnić następujące twierdzenie:
9
anonim123:
Wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 501 które przy dzieleniu przez 14 dały resztę trzy jest
2
TRZN:
Cześć, mam do rozwiązania nierówność. Trochę ją rozgrzebałem ale nie wiem co dalej.
9
anon:
Napisz zaprzeczenie zdania:
11
~kont:
Zbadać ciągłość funkcji f(x) w R:
3
anon:
Napisz zaprzeczenie zdania
2
ZatemJAK:
Załóżmy, że mamy dwie funkcje rosnące f,g: [0,1] −−> R. Jaka bedzie monotnicznosc sumy oraz iloczynu tych funkcji w przypadku, gdy obydwie funkcje f, g przyjmują:
2
Olek:
W trójkącie ABC o polu 50dm2 bok AB ma dlugość 20dm. Punkt leży na boku AC i CP =1/5 AC. Punkt Q leży na boku BC i CQ=1/5 BC.
4
Olek:
Działkę budowlaną w ksztalcie trójkata o bokach 60m, 60m i 40m podzielono na dwie cześci o równych polach plotem równoległym do boku 40 m. Oblicz obwód każdej z nowo powstałych działek.
2
Darek:
Cześć wszystkim! Mogę prosić o pomoc? Chciałbym rozwiązać to bez posługiwania się horrendalnymi wartościami liczbowymi
19
nasprawdzian:
:::rysunek::: I
7
0_0:
2x
2
− x <|x| Czy mam tu zmieniać znak i dlaczego?
3
Arczix:
:::rysunek::: Dany jest sześciokąt foremny ABCDEF. Niech u→ =AB→ oraz w→ =BC→. Przedstaw wektor EC→ oraz
1
D:
w ostrosłupie trójkątnym prawidłowym krawędź podstawy tworzy z krawędzią boczna kat 60 oblicz v i pc jeżeli suma długości krawedzi wynosi 18cm
1
Pomidor:
Oblicz granicę nie używając tw de l'Hospitala.
x
lim
e
x
x−>
∞
1
narusia:
Czy miara Lebesgue’a na a) prostej,
0
narusia:
W pudełku znajduje się 8 nierozróżnialnych żółtych i 8 nierozróżnialnych niebieskich kul. a) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że losując ze zwracaniem 8 kul otrzymamy jednakową
1
boluś:
:::rysunek::: Wiedząc, że czworokąt ABCD jest trapezem. Znajdź x.
7
Witam szanowne grono
Czy mogę prosić o pomoc z poniższym zadaniem? W zbiorze X = {1, 2, 3, 4, 5} wprowadzamy topologię
0
Michał:
Hejka, mam zadanko takie algorytmiczne: Na ile sposobów możemy (całkowicie) pokryć szachownicę o wymiarach 3 × 11
4
Izka:
log
3
(9− x
2
)
1
Pomidor:
Uzasadnić równość: lim f(x) = lim f(u+x
0
)
9
Martyna:
Dany jest trójkąt ABC, w którym AC=BC=13, a AB =10. Poprowadzono w nim wysokość CD a następnie dwusieczne kątów ADC i BDC, które przecięły boki AC i BC odpowiednio w
4
Martyna:
W kwadracie ABCD z wierzchołka A poprowadzono prostą przecinającą bok CD w punkcie E tak, że IDEI: ICEI= 5:7.
13
Martyna:
Dany jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma długość 20, a ramię 26. Oblicz odległość przecięcia symetralnych boków tego trójkąta od jego wierzchołków
6
Bodzio:
Ile litrów syropu o stężeniu 80% należy zmieszać z 20 litrami syropu o stężeniu 20%, aby otrzymać syrop
3
xyz:
Witam, proszę o pomoc w obliczeniu następującej całki. Mam nadzieje, że dobrze zapisałem.
4
MaggieM:
Oblicz przybliżoną wartość logarytmu, przyjmując, że log2 ≈ 0,301.
4
Stary ale jary:
x
2
+2x+2k
Dla jakich wartości parametru k nierówność
>0 jest spełniona dla każdej
x
2
+x+2−k
liczby rzeczywistej?
2
m:
Korzystając z twierdzenia o granicy funkcji złożonej obliczyć granicę:
3
√
x
−4
lim
=
8−
√
x
x−> 64
21
moniq:
Dla jakich wartości parametru m równanie x²+(2m−3)|x|+m²−1=0 ma trzy różne rozwiązania
Jak to zrobic
Jakim cudem równanie kwadratowe moze miec trzy rozwiazania
Pomocyy
7
Wiktor:
Dla jakich wartości wartości parametru m nierówność m|x+1|+m
2
−m−2<0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x?
4
ania:
Dla jakich wartości parametru p rozwiązaniem nierówności −x
2
+25x−p
2
+3>0
2
Maciekkk:
W pudełku znajduje się 10 rozróżnialnych kul: 2 białe, 3 czerwone i 5 zielonych. Losujemy jednocześnie trzy kule.
6
Liczba:
Liczba całkowita dodatnia n ma nastepujace własnosci: • dwucyfrowa koncówka liczby n to 57,
1
Ciekawski:
Stosując postać wykładniczą liczby zespolonej rozwiązać podane równanie:
4
(z¯)
2
* |z
2
| =
z
2
9
anonim123:
Zbadać czy zbiór tych bijekcji f zbioru R na siebie które spełniają podany warunek tworzy grupę przekształceń zbioru R
9
123:
Witam, proszę o pomoc z pewnym zadaniem. Jak obliczyć drugą pochodną?
4
m:
Oblicz granicę ciągu:
1+
5
√
x
lim
1+
3
√
x
x−>−1
5
maxmar:
Mam takie zadanie "dany jest ciag (an), gdzie an = (2−3+4−5+...−(2n−1)+2n)/n , n jest elementem N
+
2
Ciekawski:
Dzień dobry, Podczas rozwiązywania jednego z zadań z działu liczby zespolone o treści:
9
Witek09:
Boki trójkąta rozwartokarnego ABC mają długość: |AB| = 10, |BC| = 8, |AC| = 5. Na boku AB zaznaczono taki punkt D, że kąt CDB i kąt ACB są równe sobie. Oblicz długość odcinka CD
2
Krzysztof:
Rozwiąż równanie: arg(z
3
(1+i)) < π/2
1
XpX:
F(s)= (s
2
+2a
2
)/[s(s
2
+4a
2
)], wyznaczyć f(t).
1
Arek:
Zakoduj liczbę w kodzie FP2 na 5 bitach cechy i 10 bitach mantysy, następnie ją rozkoduj i na podstawie wyniku oszacuj dokładność używanego formatu.
3
ciufcia:
Witam mam pytanie, czy wiecie jak rozwiązać taką nierówność? 9x
4
+30x
3
+47x
2
+5x+28>0
1
Krzysztof:
Oblicz
3
√
(sin(π/12)−icos(π/12))
. Wynik podaj w postaci algebraicznej.
1
nobody:
Oblicz:
10
PseudoMat:
Pomocy! Dostalem cos takiego do rozwiazania bez zadnego omawiania tego typu zagadnienia.
2
mam pytanie:
hej, czy wiecie może czyna egzaminie osmoklasity nadal nie obowiązują dowody geometryczne i inne okrojenia programu jak wa latach covidowych?
2
wektorowa:
Wektory a
→
i b
→
są bokami równoległoboku, a c i d jego przekątnymi. Korzystając z analizy wektorowej udowodnić, że przekątne dzielą się na połowy.
5
anonim123:
jakie warunki musi spełniać podgrupa, gdy mamy dla grupy i podgrupy różne działania np.(ℤ,*)⊂(ℤ,+)
2
PlayaHater:
Mam problem z zadaniem, które brzmi: Udowodnij, że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 8..
10
anonim123:
w grupie (liczb rzeczywistych z działaniem składania) a złożenie z b=a+b+5
5
Adam:
Witam.
13
dominila:
hejka jak mam na kalkulatorze naukowym z opcja ,,log" obliczyc logarytm np. log3 pierwiastka z 27
2
paula:
Wyznacz zbiór wartości funkcji: a) f(x) = |−2cos
2
5x − 1|
6
AD:
Znajdź granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
5
Alaias:
Mamy dwa pojemniki i 5 kul. Każdą kulę trzeba umieścić w pojemniku. Na ile sposobów możemy to zrobić, jeżeli:
3
xxx:
Wyznacz dziedziny funkcji:
4
Robert Kawulok:
Witam, byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi z zadankiem Odległość między skrajnymi przystankami trolejbusu wynosi 10 km. Co 5 minut z końcowego
6
Krzyś:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f, wiedząc że: przyjmuje ona największą wartość równą 2, a jej miejscami zerowymi są liczby −1 i 3
5
Szafira:
Przekątna prostokątu jest o
√
3
dłuższa od boku kwadratu. Oblicz pole i obwód tego prostokąta.
5
Wschód:
Wędkarz ma 3 ulubione miejsca połowu. Miejsce pierwsze (M1) odwiedza z prawdopodobieństwem 0.6, drugie (M2) z prawdopodobieństwem 0.3 a trzecie (M3) z 0.1. W (M1) rybie bierze z
2
wals:
sinα−cosα=1/3 oblicz (sinα)
4
+(cosα)
4
13
Natalka:
:::rysunek::: Na rysunku obok brakuje pewnych elementów,które opisano poniżej.Dorysuj je .
6
Wschód:
Spośród cyfr 1,...,9 wylosowano bez zwracania kolejno trzy cyfry C
1
,C
2
,C
3
i ułożono je w kolejności wylosowania w liczbę x, która w układzie dziesiętnym ma zapis C
1
C
2
C
3
. Czy
6
whats:
Na rysunku wszystkie okręgi mają ten sam promień i przecinają się w punkcie P. Również okręgi przecinają się prostopadle lub są styczne. Jeśli obwód figury wynosi 24π, jaka jest jego
2
bunkum:
Proste zadanie: Wiadomo, że f(x) = 3x + 2 oraz g(g(g(...(x)))) = f(x) (po prawej stukrotne złożenie funkcji
archiwum 2162,
2161
,
2160
,
2159
,
2158
,
2157
,
2156