Spośród cyfr 1,...,9 wylosowano bez zwracania kolejno trzy cyfry C_1,C_2,C_3
Wschód: Spośród cyfr 1,...,9 wylosowano bez zwracania kolejno trzy cyfry C1,C2,C3 i ułożono je w
kolejności wylosowania w liczbę x, która w układzie dziesiętnym ma zapis C1C2C3. Czy
zdarzenie polegające na tym, że x<444 jest niezależne od zdarzenia polegającego na tym, że
wylosowana liczba jest parzysta?
Zrobiłem to zadanie ale chce sprawdzić czy mam dobrze a nie mam odpowiedzi.
19 paź 17:26
I'm back:
To pokaż swoje obliczenia
19 paź 17:30
Wschód: A−liczba x<444
B−liczba parzysta
P(A)=189504
P(B)=224504
P(A∩B)=81504
P(A)P(B)≠P(A∩B)
są zależne
19 paź 17:48
I'm back:
I na część wspólną mi wyszła − − − > 85/504, nierówność nadal nie była zachowana.
19 paź 17:59
Wschód: Pokazałbyś obliczenia do części wspólnej?
19 paź 18:03
I'm back:
2*7*4 − − − 1 lub 3, dowolna, parzysta
1*7*3 − − − 2, dowolna, parzysta
1*2*3 − − − 4, 1 lub 3, parzysta
1*1*2 − − − 4, 2, parzysta
19 paź 18:05
Wschód: dobra dzięki znalazłem błąd u siebie
19 paź 18:11