Przekątna prostokąta dłuższa od boku kwadratu. Oblicz pole
Szafira: Przekątna prostokątu jest o √3 dłuższa od boku kwadratu. Oblicz pole i obwód tego prostokąta.
19 paź 22:59
chichi:
życzę powodzenia przy takim poleceniu
19 paź 23:06
mat:
a2+b2=d2
d = (a+√3)
zatem
a2+b2=(a+√3)2
b2 = 2√3a+3
b = √ 2√3a+3
P=ab = a√ 2√3a+3
O = 2a+2b = 2a+2√ 2√3a+3
20 paź 11:34
chichi:
dlaczego przyjmujesz, że dłg. boku tego prostokąta jest równa dłg. boku tego kwadratu, to
nadinterpretacja. To zadanie nie ma sensu, tak samo jak i Twoje rozwiązanie
20 paź 11:59
mat: Aha, nie zauważylem kwadratu
20 paź 12:20
chichi:
nie ma problemu, autor chyba sam wymyślił to zadanie, raz prostokątu... raz prostokąta...
20 paź 12:57