Dla jakich wartości parametru m równanie ma trzy różne rozwiązania??
moniq: Dla jakich wartości parametru m równanie x²+(2m−3)|x|+m²−1=0 ma trzy różne rozwiązania

Jak to zrobic


Jakim cudem równanie kwadratowe moze miec trzy rozwiazania

Pomocyy
2 sty 18:44
Janek191:
Rozpatrz dla x < 0 i dla x ≥ 0
2 sty 18:51
moniq: Nic to nie daje bo m dalej pozostaje
2 sty 18:54
Kacper:
To nie jest równanie kwadratowe.
2 sty 18:54
moniq: Dlaczego nie

Podobno kazde rownanie w ktorym x jest do kwadratu jest kwadratowe
2 sty 19:01
wmboczek: jeśli x jest rozw to −x też (f parzysta)
3 rozw są możliwe tylko gdy jednym z nich będzie 0
m=1 lub m=−1
2 sty 19:02
Kacper:
Źle ci tłumaczyli

Ono tylko przypomina równanie kwadratowe
wmboczek ciekawe podejście
2 sty 19:21
moniq: No tak ,racja

Ale co dalej z tym równaniem
2 sty 19:22
moniq: Jak moze tylko przypominac kwadratowe

Wie ktos jak to zrobić
2 sty 19:24
Janek191:

Dla m = 1 mamy
x
2 − I x I = 0
x < 0
x
2 + x = 0 x*( x + 1) = 0 x = 0 lub x = − 1
======
x ≥ 0
x
2 − x = 0
x*( x − 1) = 0 x = 0 lub x = 1
=================
x
1 = − 1 x
2 = 0 x
3 = 1
2 sty 19:27
Janek191:
wmboczek ma rację

Sprawdziłem dla m = 1 ( wyżej )
2 sty 19:28
moniq: Z tego co.widzę to musze wyznaczyc zaleznosci od parametru m. Dzięki za powyzsze rozppisanie
Janek ale co to daje

Dalej nie za bardzo wiem jakto rozwiazac
2 sty 19:36
Mila:

Aby równanie :
x²+(2m−3)|x|+m²−1=0 miało 3 rozwiązania to wykres y=x²+(2m−3)|x|+m²−1 musi mieć
podobny wykres jak na rysunku (niebieski)⇔
jednym z rozwiązań jest x=0 ⇔
m
2−1=0⇔m=1 lub m=−1 i ponadto b= (2m−3)≠0
Dla m=1 masz już sprawdzone przez
Janka
m=−1 , b=−5
y=x2−5x
2 sty 21:06
Patryk : |x2−4|−2x=m
24 paź 17:18
chichi:
f(x) = |x2 − 4| − 2x, do dzieła
24 paź 17:27
P.: Chichi bez sensu
24 paź 17:51
P.: Skąd Ci się to niby wzięło
24 paź 17:57
chichi:
wykres nie ma sensu?
24 paź 17:58
chichi:
trzeba coś podać w zależności od parametru 'm', do tego wykresy są bardzo przydatne. ale co
trzeba podać − nie wiem. niech autor napisze polecenie
24 paź 18:00
chichi:
jezeli trzeba podać kiedy f(x) = m ma trzy rozwiązania, to ten wykres bardzo się przyda
24 paź 18:01
P.: Dobra myślałem że to jest do tego pierwszego postu xD bo przyszedłem tu pomóc ewentualnie
24 paź 18:23
P.: A ten post 17:18 to było pytanie
24 paź 18:24