Podobieństwa trójkątów
nasprawdzian:

I
Δ CBD ~ CDA − cecha Kąt−Kąt−Kąt
II
Δ ABC ~CDB − cecha Kąt−Kąt−Kąt
III
Δ ABC ~ CDA cecha Kąt−Kąt−Kąt
Do każdego z tych 3 podobieństw ułóż jak najwięcej stosunków długości boków.
Wiem, że trzeba tutaj zastosować tw. Pitagorasa, tylko jak?
Proszę o 1 przykład chociaż
27 lut 20:41
nasprawdzian: odnawiam
27 lut 21:16
Tragos:

a
2 + b
2 = c
2
h
2 + x
2 = b
2
h
2 + (c−x)
2 = a
2
27 lut 21:24
Tragos: ΔCBD ~ ΔADC (kkk)
27 lut 21:26
nasprawdzian: 3*x2 + 4*x2 = 5*x2
Nie można tego prościej zrobić?
27 lut 21:27
nasprawdzian: (3x)2 + (4x)2 =(5x)2
27 lut 21:28
Tragos: a skąd to w ogóle wziąłeś

przecież nie masz nigdzie podane, że stosunki przyprostokątnych są
w stosunku 3:4, tylko masz ułożyć stosunki z podobieństwa, to ci podałem przykładowe post
powyżej, a to tw. Pitagorasa to możesz zastosować, żeby w tym stosunkach mieć mniej literek
27 lut 21:30
Tragos: więc, nie masz co się skupiać na tw. Pitagorasa, tu jest ważniejsze podanie prawidłowych
stosunków, wiesz jak się to ustala?
27 lut 21:32
nasprawdzian: sorry, kozbnelo mnie sie, to jak napisac odpowiedz?
27 lut 21:32
nasprawdzian: właśnie nie wiem jak to sie ustala, mialem pierwsza lekcje podobienstwa trojkatow i dala nam to
zadanie do domu
27 lut 21:33
Tragos: ja ci wypisałem zależności tylko z podobieństwa trójkąta CBD i ADC, a tam masz jeszcze dwa inne
podobieństwa, wypisz z tamtych i będzie git, ewentualnie jak bardzo trzeba to zamiast:
a − wpisz |BC|, b − wpisz |AC| itd.
27 lut 21:34
nasprawdzian: tak zrobiłem, i to jest do wszystkich podobieństw?
do II cechy bedzie tak samo?
27 lut 21:36
nasprawdzian: ?
27 lut 21:41
Tragos: patrz to się robi tak
ΔABC ~ ΔCDB. zatem ich boki są proporcjonalne, porównujesz długości boków, które leżą na
przeciw tego samego kąta, więc
na przeciwko 90
0 w ΔABC jest bok c
na przeciwko 90
0 w ΔCDB jest bok a
zatem
na przeciwko α w ΔABC jest bok a
na przeciwko α w ΔCDB jest bok c−x
zatem
na przeciwko β w ΔABC jest bok b
na przeciwko β w ΔCDB jest bok x
zatem
27 lut 21:42
Tragos: sorry.. machnęło mi się wyślij za szybko
27 lut 21:45
nasprawdzian: Ułóż jak najwięcej stosunków długości boków − jak?
27 lut 21:51
nasprawdzian: mam tylko to przepisac i bedzie dobrze?
27 lut 21:53
nasprawdzian: odp.
moj rysunek
| BC | | DC | | DB | | BA | |
| = |
| = |
| = |
| |
| CA | | DA | | DC | | CA | |
prosze o odpowiedz
Zle/dobrze
27 lut 22:02
nasprawdzian: ?
28 lut 07:12