matematykaszkolna.pl
dla jakich wartości parametru m równanie luna: Zadanie killer, widziałam gdzieś na jednym forum, ale nierozwiązane Dla jakich wartości parametru m równanie: mx3 − (2m+1)x2 + (2−3m)x + 3 = 0 ma trzy różne pierwiastki które są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. To, że w założeniu musi pojawić się: m=/= 0, to wiem. Ale nie mam pojęcia, co zrobić dalej
31 paź 10:09
wredulus_pospolitus: skoro mają być to kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego, więc rozwiązania będą dane: a−r , a , a+r korzystając ze wzorów Viete'a mamy:
 2m+1 
(a−r) + a + (a+r) =

m 
drugie równanie ze wzorów Viete'a:
 3 
(a−r)*a*(a+r) = −

m 
trzecie równanie ze wzorów Viete'a
 2−3m 
(a−r)*a + a*(a+r) + (a−r)(a+r) =

m 
trzy równania ... trzy niewiadome ... do dzieła
31 paź 10:15
luna: fantastyczne dziękuję pięknie!
31 paź 10:57
ite: Sposób dla leniwych: W nadziei na litościwy dobór współczynników sprawdzam, czy wielomian ma pierwiastki całkowite. 1/ Sprawdzam dla x ∊ {1,−1,3,−3} /→ twierdzenie o pierwiastkach całkowitych wielomianu/ W(1) ≠ 0 W(−1) = m(−1)3 − (2m + 1)(−1)2 + (2 − 3m)(−1) + 3 = −m − 2m − 1 − 2 + 3m + 3 = 0 W(3) = 0 W(−3) ≠ 0 Czyli liczby (−1) i 3 są rozwiązaniami bez względu na wybór m. 2/ Pozostaje metodą grupowania zapisać podany wielomian w postaci iloczynowej.
 1 
W(x) = mx3 − (2m + 1)x2 + (2 − 3m)x + 3 = (mx−1)(x+1)(x−3)= m(x−

)(x+1)(x−3)
 m 
i ustalić, dla jakiego m trzecie rozwiązanie będzie tworzyć ciąg arytmetyczny z liczbami (−1) i 3.
31 paź 11:40
Mariusz: Bez liczenia są trzej kandydaci na trzeci pierwiastek m jest najmniejszą liczbą m=−5 m jest największą liczbą m=7 m jest między tymi odgadniętymi pierwiastkami m=1 Czy wszystkie wymienione przeze mnie wartości dla m pasują ?
31 paź 13:04
Mariusz: Oczywiście powinienem wziąć odwrotności wymienionych przeze mnie liczb Nie wczytałem się w rozwiązanie przedstawione przez ite
31 paź 13:08
luna: super! dzięki wielkie, wyszło zarówno pierwszym jak i drugim sposobem
31 paź 17:15