dla jakich wartości parametru m równanie
luna: Zadanie killer, widziałam gdzieś na jednym forum, ale nierozwiązane
Dla jakich wartości parametru m równanie:
mx3 − (2m+1)x2 + (2−3m)x + 3 = 0
ma trzy różne pierwiastki które są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
To, że w założeniu musi pojawić się: m=/= 0, to wiem. Ale nie mam pojęcia, co zrobić dalej
31 paź 10:09
wredulus_pospolitus:
skoro mają być to kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego, więc rozwiązania będą dane:
a−r , a , a+r
korzystając ze wzorów Viete'a mamy:
| | 2m+1 | |
(a−r) + a + (a+r) = |
| |
| | m | |
drugie równanie ze wzorów Viete'a:
trzecie równanie ze wzorów Viete'a
| | 2−3m | |
(a−r)*a + a*(a+r) + (a−r)(a+r) = |
| |
| | m | |
trzy równania ... trzy niewiadome ... do dzieła
31 paź 10:15
luna: fantastyczne

dziękuję pięknie!
31 paź 10:57
ite:
Sposób dla leniwych:
W nadziei na litościwy dobór współczynników sprawdzam, czy wielomian ma pierwiastki całkowite.
1/ Sprawdzam dla x ∊ {1,−1,3,−3} /→ twierdzenie o pierwiastkach całkowitych wielomianu/
W(1) ≠ 0
W(−1) = m(−1)
3 − (2m + 1)(−1)
2 + (2 − 3m)(−1) + 3 = −m − 2m − 1 − 2 + 3m + 3 = 0
W(3) = 0
W(−3) ≠ 0
Czyli liczby (−1) i 3 są rozwiązaniami bez względu na wybór m.
2/ Pozostaje metodą grupowania zapisać podany wielomian w postaci iloczynowej.
| | 1 | |
W(x) = mx3 − (2m + 1)x2 + (2 − 3m)x + 3 = (mx−1)(x+1)(x−3)= m(x− |
| )(x+1)(x−3) |
| | m | |
i ustalić, dla jakiego m trzecie rozwiązanie będzie tworzyć ciąg arytmetyczny z liczbami (−1) i
3.
31 paź 11:40
Mariusz:
Bez liczenia są trzej kandydaci na trzeci pierwiastek
m jest najmniejszą liczbą m=−5
m jest największą liczbą m=7
m jest między tymi odgadniętymi pierwiastkami m=1
Czy wszystkie wymienione przeze mnie wartości dla m pasują ?
31 paź 13:04
Mariusz:
Oczywiście powinienem wziąć odwrotności wymienionych przeze mnie liczb
Nie wczytałem się w rozwiązanie przedstawione przez ite
31 paź 13:08
luna: super! dzięki wielkie, wyszło zarówno pierwszym jak i drugim sposobem
31 paź 17:15