proszę o sprawdzenie
anna: dla jakich wartości parametru m pierwiastkiem wielomianu W(x) = x3 +mx2 − 75
jest liczba pierwsza
ja to zrobiłam tak
dzielniki liczby 75 które są liczbami pierwszymi to 3 i 5
dla x = 3
w(3) = 27 +9m −75 =0 ⇒ m =3 a to jest liczba pierwsza
dla x =5
w(5) = 125 +25m −75 =0 ⇒m = −2 sprzeczne
czy takie może być poprawne rozwiązanie
6 lis 16:13
ABC:
a jest napisane że m całkowite?
6 lis 16:31
chichi:
oho zapamiętał
6 lis 16:41
anna: treść zadania jest prawidłowy jest
6 lis 16:46
ABC:
a to z jakiegoś zbioru zadań czy nauczycielka wymyśla sama?
6 lis 16:57
anna: zadanie zostało podane przez nauczyciela
6 lis 17:07
ABC: znalazłem to w internecie pod fascynującą nazwą
2e/74 Kurs maturalny rozszerzenie

i jakieś mętne rozważania do tego i do poprzedniego z tym m=−1/2 ale nie przekonują mnie
trzymaj się od tego z daleka
6 lis 18:03
anna: jeszcze się pomyliłam przy przepisywaniu
bo dla x =3 m = 163
6 lis 18:38
ABC:
no i według tej strony odrzucamy to , bo nie jest współczynnik całkowity
6 lis 18:42
anna: dziękuję
7 lis 07:22